Cerealele fac parte din TOP elemente oferite în diversificare. Ele sunt foarte bine tolerate de burtica micuților, nu îngreunează sistemul digestiv și ajută considerabil la creșterea și dezvoltarea întregului organism.
Cerealele folosite la începutul diversificării reprezintă o sursă importantă de carbohidrați, fibre, fier, seleniu, vitaminele B1, B2, PP, etc., și într-o anumită măsură – de proteine și grăsimi, pentru copii în primul an de viață al acestora.
Tipuri de cereale pentru bebeluși
Hrișca este unul dintre cele mai valoroase produse cerealiere din alimentația copiilor în primul an de viață. Aceasta conține o cantitate mare de proteine, fibre, substanțe minerale (magneziu, fier, zinc, cupru) vitaminele B1, B2, PP.
Orezul este caracterizat prin cel mai înalt conținut de amidon, comparativ cu alte cereale. Orezul nu conține gluten. Acesta conține multe proteine, dar este relativ sărac în substanțe minerale și vitamine, conținutul cărora în făina de orez depinde de gradul de curățare a boabelor. O cantitate puțin mai mică de amidon se conține în porumb, doar că acesta conține mai multe proteine și fibre și un conținut mai mare de fier.
Ovăzul este bogat în proteine vegetale, substanțe minerale și vitaminele B, B, PP. Acesta conține o cantitate maximă de grăsimi și fibre, comparativ cu alte cereale.
Arpacașul este obținut din orz. Acesta conține aceeași cantitate de amidon precum grișul, dar mult mai multe fibre, și este relativ bogat în vitaminele B1 și B2.
Grișul este bogat în proteine vegetale și amidon, în schimb are o cantitate mai mică de substanțe minerale și vitamine, decât alte crupe.
Grâul conține fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, vitaminele B, E şi K. Are un puternic beneficiu antioxidant. Marea lui problemă este că are în conținut și gluten, ce poate provoacă alergii.
Cerealele – TOP elemente folosite în diversificare
Astfel, CEREALELE joacă un rol important pentru începutul diversificării și în alimentația copiilor de până la un an. De aceea, se începe cu cerealele fără gluten pentru bebeluși, cum sunt orezul și porumbul și se face tranziția treptată către cele cu gluten, cum sunt grâul, ovăzul și secara.