Atenție la glutenul din cereale! Boala celiacă nu are simptome specifice, dar poate duce la infertilitate sau osteoporoză

Care sunt simptomele bolii celiace

Boala celiacă nu are simptome specifice, iar unii pacienți nu prezintă nicio formă de manifestare sau resimt doar semne ale deficitelor nutriționale. Există, însă, și persoane care se confruntă cu simptome gastrointestinale semnificative.

Boala celiacă se poate declanșa atât la adulți, dar și la copii sau sugari, în dieta cărora sunt introduse cereale. Copiii sau sugarii cu boala celiacă pot resimți următoarele simptome:

 • apatie;
 • anorexie;
 • tegumente palide;
 • scăderea tonusului muscular (hipotonie generalizată);
 • creșterea în volum a abdomenului (distensie abdominală);
 • anemie;
 • încetinirea procesului de creștere;
 • scaune voluminoase și decolorate.

În cazul adulților, simptomele cele mai des întâlnite sunt:

 • stare de oboseală;
 • slăbiciune;
 • anorexie;
 • diaree moderată;
 • eliberare de grăsimi în cantități mari prin fecale (steatoree).

Unii adulți care au această boală pot observa și scăderi în greutate sau pot avea manifestări ale deficienței de vitamina D și de calciu.

Boala celiaca, intoleranta autoimuna la gluten

Cum se diagnostichează boala celiacă

O diagnosticare corectă presupune efectuarea unei serii de analize medicale de laborator, după ce un pacient este suspectat ca suferind de boala celiacă din cauza simptomelor pe care le resimte.

Una dintre primele metode aplicate de medici pentru a descoperi această boală este determinarea anticorpilor anti-transglutaminază tisulară și a anticorpilor anti-endormisium IgA prin efectuarea unor teste de sânge. Depistarea acestora în organism determină diagnosticarea cu boala celiacă, însă, dacă testul este negativ, posibilitatea ca boala să fie, totuși, prezentă, nu este în totalitate exclusă.

Endoscopia digestivă superioară cu biopsii multiple este, de asemenea, utilizată pentru diagnosticarea bolii celiace. Prin endoscopie, are loc examinarea esofagului, stomacului și duodenului (parte a intestinului subțire), prin introducerea unui tub flexibil și de mici dimensiuni (endoscop) în cavitatea bucală, de unde este direcționat, ulterior, spre zonele de interes menționate. Biopsiile presupun examinarea unor fragmente de țesut sau de celule și ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

În timpul procesului de diagnosticare, este important ca pacientul să nu elimine din regimul alimentar glutenul. Testele efectuate analizează modul în care corpul răspunde la interacțiunea cu această proteină, astfel că, dacă persoana suspectată renunță la gluten, acuratețea rezultatelor ar putea scădea.

Cum se diagnosticheaza boala celiaca

La ce complicații poate duce boala celiacă

În timp, în lipsa unui tratament sau a unei diagnosticări corecte, boala celiacă poate să ducă la diverse complicații, care să se manifeste la nivelul întregului organism.

Osteoporoza se numără printre afecțiunile asociate cu boala celiacă. Dacă intestinul subțire nu mai permite absorbția calciului din cauza afecțiunii, densitatea oaselor va scădea, dezvoltându-se boala numită osteopenie, aceasta putând evolua spre osteoporoză.

Malnutriția poate apărea din cauză că organismul nu mai primește din alimentație substanțele nutritive de care are nevoie pentru o bună funcționare.

Infertilitatea este o altă complicație care poate surveni în urma netratării bolii celiace. Aceasta poate apărea atât în cazul femeilor, dar și în cel al bărbaților. În plus, femeile se pot confrunta și cu perioade menstruale mai dureroase sau să dezvolte endometrioza – o afecțiune care presupune creșterea în afara uterului a țesutului care căptușește interiorul acestuia.

Boala celiacă poate duce și la creșterea în volum a enzimelor hepatice, însă pe termen scurt, existând posibilitatea ca acestea să revină la dimensiunile normale, dacă se recurge la tratament.

Boala celiaca

Care este tratamentul pentru boala celiacă

Tratamentul care le este recomandat celor care sunt diagnosticați cu boala celiacă este unul nutrițional: aceștia vor adopta un regim alimentar strict, din care să fie excluse în totalitate produsele și alimentele care conțin gluten. Acest tip de tratament ajută, în cazul majorității pacienților, la revenirea la normal a mucoasei intestinale și, implicit, la evitarea complicațiilor afecțiunii.

Ce produse nu conțin gluten

O persoană cu boala celiacă nu va tolera produsele care conțin gluten, astfel că ea va trebui să le consume doar pe acelea în compoziția cărora nu se găsește această proteină. Printre ele se numără:

 • salata verde;
 • fructele și legumele în stare proaspătă;
 • preparatele pe bază de legume;
 • cartofii;
 • orezul;
 • peștele;
 • carnea;
 • ouăle.

Unele persoane diagnosticate cu boala celiacă pot dezvolta și intoleranță la lactoză, din cauza acțiunii negative produse de gluten la nivel intestinal. Recomandat este ca aceste persoane să renunțe nu doar la produsele care conțin gluten, ci și la acelea care conțin lactoză.

Manifestari boala celiaca

Manifestările bolii celiace pot provoca un nivel ridicat de disconfort persoanelor diagnosticate cu această afecțiune. Mai mult decât atât, boala duce, în timp, la o degradare și mai severă a stării de sănătate, favorizând declanșarea altor afecțiuni. Din acest motiv, este ideal ca, la apariția oricăror semne care par a fi simptome ale acestei boli sau ale alteia, să mergi la un control medical, în urma căruia să afli dacă ai vreo problemă de sănătate. Doar în acest mod vei putea evita complicațiile și vei avea șansa de a primi recomandările care ți se potrivesc.

Sursa: bioclinica.ro

Dosar Media

Ai o noutate?