Terapia PRP te ajută în tratarea bolilor parodontale: Plasma din sângele tău se transformă în cel mai eficient medicament

Parodontita este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume și este asociată cu unele boli cronice precum bolile de inimă și diabetul.

Ce sunt bolile parodontale?

Cuvântul parodontal înseamnă literal „în jurul dintelui”. Parodontita, cunoscută și sub numele de boala gingiilor, este o infecție bacteriană gravă care distruge gingiile și țesuturile din jur.

Dacă inflamația nu este tratată, boala progresează și osul subiacent din jurul dinților se dizolvă și nu mai este capabil să țină dinții pe loc.

De obicei, pierderea dinților nu este dureroasă, așa că este posibil să o aveți și nici măcar să nu o observați.

Ce cauzează parodontoza?

Ca și în cazul multor alte boli de sănătate orală, bacteriile și acumularea plăcii sunt adesea vinovate. De fapt, acumularea de placă (care conține multe tipuri de bacterii) este cauza numărul unu a bolii gingiilor. Alți factori care contribuie la apariția bolii gingiilor includ:

> genetica

> Alegeri de stil de viață

> O dietă săracă în nutrienți

> Fumatul/folosirea de tutun fără fum

> Boli autoimune sau sistemice

> Diabetul

> Modificări hormonale în organism

> Bruxism (strângerea neîncetată a dinților)

> Anumite medicamente

tipuri de pierderi dentare

Diferitele tipuri de boli parodontale sunt adesea clasificate în funcție de stadiul în care boala a progresat în momentul examinării:

gingivita . În cazul gingivitei, cea mai ușoară formă de pierdere a dinților, este posibil ca gingiile să fie roșii, umflate și dureroase, astfel încât să sângereze ușor cu periajul zilnic și folosirea aței dentare. Tratamentul de la un stomatolog și îngrijirea la domiciliu adecvată și consecventă va ajuta la rezolvarea problemelor asociate cu gingivita.

Parodontita usoara . Gingivita netratată duce la parodontită ușoară. În acest stadiu al bolii gingiilor, există semne de pungi parodontale (gingiile se îndepărtează de dinți, determinând lărgirea golului dintre dinți și gingii) și pierderea osoasă precoce în jurul dinților. Tratamentul stomatologic imediat este necesar pentru a preveni eroziunea ulterioară a osului și deteriorarea gingiilor.

Parodontita moderată până la avansată . Cel mai avansat stadiu al bolii gingiilor prezintă pierderi osoase semnificative, adâncirea pungilor parodontale și posibil retragerea gingiilor din jurul dinților. Dinții se pot slăbi și trebuie extrași.

Ce metode de tratament există pentru parodontită?

Dificultatea în tratamentul parodontitei inflamatorii este că metodele standard cunoscute (terapie antibacteriană și tratamente locale) nu conduc întotdeauna la rezultate pozitive și o perioadă lungă de remisie, îmbunătățind astfel calitatea tratamentului pacienților cu parodontită. Noi metode inovatoare de tratament trebuie introduse în practica stomatologică. În ciuda numeroaselor metode propuse (utilizarea materialelor osteoplastice, tehnici de regenerare tisulară țintită etc.), problema tratamentului parodontal rămâne acută, prin urmare, este necesară o introducere cuprinzătoare a noilor tehnologii în practica stomatologică pentru îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu parodontita.

Una dintre aceste metode este astăzi metoda de injectare cu plasmă obținută din sângele propriu al pacientului, așa-numita Autoplasmă bogată în trombocite (PRP). Marele interes pentru PRP se datorează în principal faptului că trombocitele conțin numeroși factori de creștere și citokine care promovează regenerarea țesutului deteriorat. Datorită acestor factori, plasma trombocitară injectată în țesuturi duce la formarea de noi capilare, normalizarea hemodinamicii, ventilația țesuturilor și metabolismul.

Terapia PRP

Terapia PRP este o metodă injectabilă pentru stimularea locală a proceselor de regenerare tisulară. Nu numai că servește la ameliorarea inflamației, ci și inițiază procesul de regenerare naturală a culorii, formei și structurii mucoasei bucale.

Utilizarea plasmei bogate în trombocite (PRP) oferă astăzi una dintre puținele moduri de a modula și de a îmbunătăți vindecarea rănilor și de a lupta împotriva infecțiilor fără utilizarea medicamentelor.

Avantajul terapiei cu PRP este că plasma bogată în trombocite poate accelera regenerarea osului, cartilajului și epiteliului, deoarece procesul de regenerare este universal și diferă doar ca durată. Un alt beneficiu al tratamentului cu PRP este îmbunătățirea microcirculației și a metabolismului, care stimulează imunitatea locală. În plus, factorii de creștere derivați din trombocite nu pot provoca cancer, deoarece nu sunt mutageni.

În același timp, se realizează procesul de consolidare a osului, formarea matricei de colagen și formarea osului cu participarea proteinelor morfogenetice osoase de colagen și este activată imunitatea locală. Utilizarea autoplasmei exclude posibilitatea infecției și a reacțiilor alergice.

Materialul pentru terapia PRP este autoplasma, care conține trombocite, hormoni, proteine ​​și vitamine în concentrații naturale.

Utilizarea plasmei bogate în trombocite este în prezent una dintre puținele moduri de a modula și de a îmbunătăți vindecarea rănilor și de a lupta împotriva infecțiilor fără utilizarea medicamentelor.

Sângele este format din substanța intercelulară (plasmă), un lichid limpede galben pal (55% din masa sanguină) și componentele sale în suspensie (45%). Cele trei tipuri principale sunt globule roșii (globule roșii), globule albe (globule albe) și trombocite (trombocite).

Utilizarea autoplasmei care conțin trombocite reprezintă o modalitate de a stimula și de a îmbunătăți regenerarea țesuturilor.

Autoplasma, îmbogățită în trombocite și fibrină, este o sursă endogenă de factori de creștere obținuți din separarea sângelui integral prin gradienți de densitate. În îndeplinirea acestei funcții, s-a constatat că trombocitele secretă proteine ​​speciale numite factori de creștere, care sunt molecule active biologic. Ei trimit semnale speciale care sunt preluate de receptorii de pe celulele deteriorate.

Fabricarea PRP

Un tub special PRP și o centrifugă cu moduri speciale de centrifugare sunt folosite pentru această metodă pentru a obține plasmă trombocitară. Sângele este prelevat de la pacient într-un tub (9-36 ml în medie) imediat înainte de centrifugare, deoarece autoplasma cu o concentrație mare de trombocite poate fi izolată numai din sânge proaspăt, neconjugat.

Centrifugarea împarte sângele în fracții cu ajutorul gelului de separare: partea inferioară a tubului conține cea mai mare parte a globulelor roșii, partea superioară plasma bogată în trombocite.

În primele 10 minute, trombocitele secretă aproximativ 70% din factorii de creștere pe care îi conțin. Eliberarea completă a factorilor de creștere are loc într-o oră. Trombocitele sintetizează apoi factori de creștere suplimentari timp de aproximativ 8 zile înainte de a muri. Prin urmare, producția de PRP trebuie să fie imediat înainte de utilizare și nu trebuie activată în prealabil.

Avantajele terapiei PRP în parodontită

– eliminarea mirosurilor neplacute din gura;

– eliminarea sângerării;

– Reducerea semnificativă a mobilității dentare (și deci a riscului de pierdere a dinților);

– calmarea durerii, prevenirea bolilor parodontale;

– inchiderea si vindecarea rapida a cariilor dupa extractiile dentare;

– Refacerea culorii naturale si a formei anatomice corecte a gingiilor

– pentru a preveni raspandirea in continuare a bolii parodontale;

– Asigurarea osteointegrării implanturilor;

– reducerea aproape completă a riscului de alergii sau respingere a implantului;

– Îmbunătățirea calității vieții pacientului.

– Toleranta mare

Cu terapia PRP, nu sunt introduse în organismul pacientului proteine străine sau substanțe sintetice care ar putea provoca o reacție alergică la persoanele cu alergii. Singura substanță străină care poate provoca o reacție alergică la un pacient este anticoagulantul utilizat pentru obținerea substratului de tratament. Prin urmare, înainte de a prescrie procedura, este necesar să se determine dacă pacientul a avut anterior o reacție alergică la medicamentul care urmează să fie utilizat.

– Număr minim de contraindicații și posibile efecte secundare

Introducerea autoplasmei nu duce la mutații celulare care pot provoca creșterea tumorilor benigne și maligne. Deoarece plasma este complet netoxică, afectarea rinichilor și ficatului, dezvoltarea disbacteriozei și apariția altor complicații grave de la injecție sunt complet excluse. Cu igienizarea prealabilă corespunzătoare a cavității bucale și respectarea regulilor de asepsie, riscul de inflamație locală este, de asemenea, practic redus la zero.

Contraindicațiile directe pentru administrarea injecțiilor cu autoplasmă sunt doar problemele de sângerare și/sau sechelele de sângerare, care se exprimă într-un număr redus de trombocite sub 100.000/μl și anemie (hemoglobină sub 90 g/l), precum și intoleranța la anticoagulante și coagulante.

În plus, se recomandă prudență și o abordare diferențiată atunci când se prescrie procedura pacienților cu tulburări de coagulare, pacienților febrili, persoanelor cu oncopatologie și infecții herpetice și alte virusuri active. Contraindicațiile relative includ și utilizarea medicamentelor pe bază de heparină în ziua administrării PRP.

În toate celelalte cazuri, plasma bogată în trombocite poate fi administrată fără restricții.

– Eficacitate exceptionala

Tratamentul cu PRP al pacienților cu boală parodontală întărește țesutul gingival și previne dezvoltarea parodontitei, care la rândul său ajută la prevenirea slăbirii și pierderii dinților.

Terapia PRP este foarte eficientă în tratamentul parodontitei

Injecțiile cu autoplasmă accelerează vindecarea implanturilor și previn respingerea acestora. Ele scurtează, de asemenea, timpul de vindecare de multe ori după o intervenție chirurgicală maxilo-facială extinsă, inclusiv osteoplastie și inlay sinusal.

PRP este indispensabil in extractiile dentare pentru diabetici – injectarea de plasma bogata in trombocite asigura vindecarea rapida a ranilor si previne formarea abceselor.

Plasma bogată în trombocite este un volum autolog de plasmă cu o creștere de 4-5 ori a concentrației de trombocite și este o sursă dovedită de factori de creștere precum PDGF, TGF, IGF, VEGF, EGF, factorul de angiogeneză derivat din trombocite și factorul IV trombocitar. Influența pozitivă a PRP asupra vindecării osoase este atribuită efectelor angiogenice, proliferative și diferențiatoare ale PDGF și TGF în concentrații mari.

Pe lângă sprijinirea vindecării osoase prin măsuri extinse de formare osoasă, utilizarea tehnologiei PRP este recomandată tuturor pacienților cu vindecare limitată a rănilor, cum ar fi fumătorii înrăiți, diabeticii, în special cu vindecarea rănilor cunoscute și bolile osteoporotice.

Care sunt dezavantajele metodei de tratament cu PRP?

Deși efectul tratamentului apare rapid, nu durează mult – aproximativ 3-4 luni. Desigur, cu condiția ca pacientul să respecte cu strictețe regulile de igienă. Prin urmare, este recomandat să repetați tratamentul cel puțin o dată la șase luni pentru a menține gingiile în stare bună. De asemenea, este important ca placa să fie îndepărtată la intervale regulate.

Complexitatea procedurii constă în faptul că fiecare pacient este diferit, de aceea este esențial să se țină cont de starea medicală, de valorile de coagulare a sângelui și de numărul anumitor celule din sânge pentru a obține o plasmă care este de fapt de maxim beneficiu pentru tratament.

Dosar Media

Ai o noutate?