”Voi nu sunteți la Casa regală, lăsați ușa întredeschisă să vină la voi oamenii, presa, angajații” – Mesajul Alenei Zbancă pentru MAI

Fosta consilieră a Ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă a criticat mesajul Ministerului Afacerilor Interne prin care presa era invitată la un eveniment în cadrul instituției numai cu „înregistrare prealabilă” și cu menționarea datelor de contact a jurnaliștilor.

„Stimați deținători de chei de la ușa MAI-ului, voi nu sunteți la Casa regală, lăsați ușa întredeschisă să vină la voi oamenii, presa, angajații. Construiți punți și relații eficiente, nu inventați motive de selecție. Faceți presei cafea și explicați-le clar cu ce se ocupă instituția. Rugați-i să vină. Personal. Așa se face imagine.” Când ai în permanență o criză de imagine, când vii în fața publicului ocazional și atunci cu textul scris, când aparițiile la Tv sunt mai degrabă motiv de „glume” decât promovare, când instituția pe care o reprezinți este aproape moartă pe rețelele de socializare și în mass-media, iar informația comunicată (mai mult în scris) nu mai are nici conținut, nici element de noutate sau utilitate, nu este “ecologic” și sănătos să impui presei reguli „democratice”. Regulile improvizate în relația cu presa mereu îngreunează o colaborare și generează de cele mai multe ori probleme de imagine pentru instituția publică”, a scris Alina Zbancă pe pagina sa de Facebook.

Ea este de părere că vrea MAI sau nu vrea, dar mai credibile sunt canalele de telegram, site-urile de știri și posturile Tv, decât platformele pe care (nu)comunică Ministerul.

”Probabil MAI, adică cei responsabili de procese, nu cunosc bine istoria sistemului, care arată clar: cu cât mai închisă, necunoscută, dură, tăcută, birocratică, reticentă și rece este instituția (prin oamenii ei) cu atât mai criticată, detestată, atacată și presată va fi de opinia publică și societate. Și invers, tot trecutul ne arată că un mai bun și mai puțin costisitor instrument decât umanizarea proceselor, comunicarea sinceră, sistematică și transparentă, corectarea prin recunoaștere, evitarea proceselor birocratice, excluderea regulilor care complică activitatea de comunicare și relația de parteneriat cu presa, nu există”, a adăugat Alina Zbancă.

Totodată ea explică de ce aparent e o chestie neimportantă, a stârnit atât de multă indignare.

”Până miercuri reporterii își vor schimba de 10 ori cameramanii, alții nu vor putea ajunge și vor fi înlocuiți, iar unii poate abia miercuri la 8 vor decide că există interes în redacție și vor să meargă. Ce face MAI? Pune impedimente cu scopul de a se proteja, dar are doar de pierdut. Fără Hub de securitate a mai trăit Moldova, dar iată fără libertate de exprimare, transparență, informare veridică și claritate în activitatea celor aflați în serviciul cetățeanului, mai greu!”, a scris fosta consilieră MAI.”, spune Alina Zbancă

Dosar Media

Ai o noutate?