Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război: Cum va fi afectată Moldova de războiul din Ucraina

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război: Cum va fi afectată Moldova de războiul din Ucraina

În noaptea dinspre 23 spre 24 februarie, conflictul dintre Rusia și Ucraina a degenerat, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a dat ordin să fie desfășurată ”o operațiune militară speciale în Donbas”. Astfel, au fost distruse mai mult baze militare ale Ucrainei, fiind inclusiv și victime omenești. În timp ce Europa este oripilată de acțiunile Moscovei, Kremlinul declară că, ”operațiunea militară”, nu înseamnă începerea războiului, ci doar ”evitarea unui mare război”.

Patru oameni au fost uciși, iar 10 sunt răniți, după ce un atac al Rusiei a lovit un spital. Ucraina spune că Rusia a desfășurat peste 200 de atacuri de la începutul zilei, lupte având loc pe aproape tot teritoriul. Totodată, soldați din ambele tabere au fost răniți.

Între timp, oamenii din Kiev s-au aliniat la centrul de transfuzii pentru a dona sânge.

Cum va fi afectată Moldova de războiul din Ucraina?

Războiul din Ucraina ar putea afecta direct Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și de alt ordin, dacă Rusia va decide să implice Transnistria la un moment dat în această invazie. Conducerea țării cheamă oamenii la calm și spune e gata să primească refugiați ucraineni, iar dis de dimineață, la vămile ce leagă cele două state se aflau cozi interminabile de mașini cu cetățeni ucraineni, care fug de război.

Autoritățile de la Chișinău precizează că, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, nici un program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală.

În această dimineață și Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău s-a întrunit într-o ședință special, în urma căreia au fost anunțate mai multe decizii importante. Președintele țării, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul urmează să ceară Parlamentului declararea Stării de Urgență și în Republica Moldova. Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă și funcționează un centru de gestionare a crizei: ”Prioritatea noastră este în continuare siguranța oamenilor”, a mai declarat Maia Sandu.

”Solicităm cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați. Am solicitat Guvernului să ceară Parlamentului introducerea Stării de Urgență”, declară președintele Republicii Moldova.

Bombardamentele bazelor militare ucrainene de către Rusia se aud din toată Republica Moldova

Mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odessa, precum și în estul țării. În acest sens, Rada Supremă la Kiev a decretat Stare de Urgență în Ucraina și mobilizare generală.

Exploziile sunt atât de puternice, încât se pot auzi și de la Chișinău, Bălți, Hâncești și alte zone ale Republicii Moldova.

”Bombardamentul Odessei, resimțit la Chișinău. Monstrul Putin a atacat! Nu există cuvinte și nici explicații. Trebuie să ne consolidăm în jurul conducerii țării și să fim de partea lumii civilizate. Toți colaboraționiștii și simpatizanții vor fi pedepsiți de istorie și nu numai. Cea mai tristă zi din viața mea. Americanii (a câta oară!) au avut dreptate. Noi – niște naivi provinciali.

Fostul premier Ion Chicu face apel la unitate și, în ciuda criticilor aduse guvernării actuale de până acum, face apel la unitate, indiferent de preferințele politice.

”E război în regiunea noastră. Rușii au introdus forțele armate în Ucraina. Este evident, că toată lumea e neliniștită. Trebuie, însă, să ne păstrăm calmul și să nu ne lăsăm manipulați de diferite forțe distructive. Acum, e timpul să fim uniți, indiferent de opțiunile politice. Noi, cetățenii, trebuie să susținem orice decizie a conducerii statului, care ne ferește de război și confruntare”, declară fostul premier Ion Chicu.

Fostul șef de stat, cu aspirații pro-ruse, Igor Dodon, n-a condamnat acțiunile de invazie a Federației Ruse în Ucraina, dar a menționat că Republica Moldova trebuie să-și păstreze statutul de neutralitate în această chestiune.

”Vreau să fac un apel la calm, neutralitate politică și înțelepciune în această situație deosebit de complicată la frontiera Republicii Moldova. Totodată, consider că ceea ce se întâmplă la vecini reprezintă o lecție importantă și pentru noi. În toate deciziile politice, nu trebuie să ratăm oportunitatea de a ajunge la un compromis pe calea negocierilor, pe calea dialogului, pentru a evita orice provocări și a diminua orice risc de tensiune militară în spațiul țării noastre”, a reacționat Igor Dodon.

În replică, analistul politic Anatol Țăranu a calificat drept declarația lui Dodon ca fiind: ”O lovitură în spate securității Republicii Moldova”.

Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu declară că îndemnul la neutralitate față de evenimentele din Ucraina este imoral.

”În opinia mea, îndemnul la neutralitate față de evenimentele din Ucraina este imoral. Caci doar un om imoral poate să rămână neutru când cineva a intrat în casa vecinului. Iar dacă cel care a intrat în casa vecinului iți este prieten, responsabilitatea de a interveni este dubla, caci un adevărat prieteni te ajuta sa înțelegi greșeala și să minimizezi efectele negative. În același timp, nu pot să nu remarc și mentalitatea bolșevică a celor care cer arestarea persoanelor care militează pentru neutralitate”, spune fostul vice ministru al Justiției, Nicoale Eșanu.

Rolul armatei rusești din Transnistria – Cum Moldova poate fi atrasă în război

Analistul politic Anatol Țăranu declară că în acest război ar putea fi implicată indirect și Republica Moldova, adică prin intermediul regiunii transnistrene, iar forțele de ordine și cele speciale ar trebui să fie pregătite pentru a contracara orice pericol. ”Transnistria este singura zonă secesionistă, care nu a fost recunoscută de Rusia”.

”Deocamdată nu este o invazie la scară largă în Ucraina, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci este foarte probabil că forțele concentrate din Transnistria vor participa la această invazie, iar comandamentul militar ucrainean, nu poate să ignore acest pericol care vin din partea transnistreană, teritoriu al Republicii Moldova. Din păcate, teritoriul Republicii Moldova este folosit împotriva Ucraina, chiar dacă folosirea teritoriului Republicii Moldova este una indirectă”, spune fostul ambasador și analistul politic Anatol Țăranu. 

Avocatul și ex președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase declară că: ”Trebuie luat în calcul scenariul, potrivit căruia, coloana a cincea a Rusiei în Moldova ar putea încerca să organizeze un puci la Chișinău, pentru a înlătura de la putere „guvernul antipopular” si instaura un guvern de „salvare națională”.  Pâinea și sarea pentru eliberatori, este deja pregătită”.

Totodată, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, Moldova are un teritoriu ocupat de Federația Rusia – regiunea transnistreană, iar asta înseamnă că, de fapt, trebuie revăzut statalul de neutralitate al Republicii Moldova, iar asta presupune un referendum național, dar poate fi adoptată o nouă Constituție.

” Nu-i conflict militar, dar e război – oamenii mor. Dacă Moldova va intra într-un război de apărare cu Rusia, atunci țara noastră poate solicita NATO și alte state în acest război”, declară Teodor Cârnaț. 

În contextul situației de securitate regională create, Serviciul de Informații și Securitate anunță stabilirea nivelului moderat (cod galben) de alertă teroristă, aprobat prin ordinul directorului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova Nr. 11 din 24 februarie 2022.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din noaptea trecută, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat, transmite IPN.

MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada Republicii Moldova la Kiev și consulatul de la Odesa. „Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecției consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei”, se arată în mesajul MAEIE.

De teama războiului, ucrainenii fug pe jos din țară

Ucrainenii sunt șocați și îngroziți de ceea ce li se întâmplă. În Kiev se aud sirenele, iar oamenii fug din oraș. Au apărut imagini cu coloane uriașe de mașini care au blocat autostrada la ieșirea din Kiev. Între timp, alții s-au adăpostit în stațiile de metrou sau se roagă în genunchi pe străzi.

Mai mulți oameni din Kiev s-au grăbit spre stațiile de metrou subterane pentru a se adăposti. Alții s-au urcat în autobuze pentru a părăsi orașul.

Ministerul Afacerilor Interne a dispus crearea, în Palanca și Ocnița, a Centrelor provizorii pentru cetățenii străini, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova.

Scopul Centrelor provizorii este să acorde asistență de primă necesitate, de natură umanitară, juridică și alimentară imediată imigranților. Centrele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore. La fel, persoanelor li se vor aloca pachete alimentare și de igienă.

În cadrul centrelor, vor activa ofițerii BMA, care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali, care va acorda asistență. Funcționalitatea și securitatea acestora va fi asigurată de către IGSU și IGC, în comun cu Biroul Migrație și Azil.

Dosar Media

Ai o noutate?