Primul summit al Comunității Politice Europene s-a încheiat la Praga – Europa a ales Azerbaidjanul ca o punte către Est

Primul summit al Comunității Politice Europene (CPE) s-a încheiat la Praga. Noul format european, creat la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron, ar trebui să contribuie la crearea unei noi ordini pe continent. Așa cum destinul a vrut, acesta a fost evenimentul care a impulsionat procesul de pace în Caucazul de Sud, scrie haqqin.az.

Prezența și participarea activă a Azerbaidjanului la summit, la care au participat reprezentanți ai 44 de state, a subliniat încă o dată importanța geopolitică a Azerbaidjanului în circumstanțele actuale. Și a demonstrat alinierea clară a politicii externe a Baku, pe care Ilham Aliyev o urmărește de mulți ani.

Europa nu este deloc ceea ce scriu adesea observatorii și propagandiștii. Inerția, letargia, dorința de a evita să iasă din zona de confort – toate acestea sunt cu siguranță prezente. Până la un anumit stadiu, după care începe mobilizarea sa. Iar apariția “Comunității Politice Europene” este doar începutul acestei mobilizări, o încercare a elitelor europene de a reflecta în mod adecvat asupra provocărilor din ultima vreme.

În această privință, accentul pus de aceste elite pe rolul Azerbaidjanului este destul de revelator. Multă vreme s-a vorbit în Europa despre necesitatea de a “merge spre Est”, dar acestea au rămas doar vorbe. “Să mergem unde? De ce să mergem? Să mergem cu ce?” – toate aceste întrebări au rămas fără răspuns. Și asta în cel mai bun caz, pentru că în loc de soluții concrete, au fost pur și simplu copleșiți de abordări stereotipice.

Abia în cadrul actualului summit de la Praga au fost schițate măsuri destul de adecvate ale comunității europene în această direcție. Ilham Aliyev a menționat în acest sens că este imposibil să se facă o predicție definitivă cu privire la soarta ulterioară a acestei inițiative. “Oricum, faptul că atât Uniunea Europeană, cât și Republica Cehă, țara gazdă, au invitat Azerbaidjanul în familia europeană, demonstrează că relațiile noastre au perspective bune”, a subliniat liderul azer.

UE, în starea sa actuală, este în criză. Abordările și soluțiile vechi creează mai multe probleme decât sugerează o cale de ieșire. Sprijinirea Armeniei a părut mult timp un pas logic – deoarece Erevanul este mai aproape din punct de vedere mental decât Baku – dar s-a dovedit a fi o greșeală.

Faptul că UE s-a bazat pe Grecia și Armenia ca avanposturi europene în regiunile respective a fost, de asemenea, o greșeală. Ca urmare a crizei, a devenit clar că acești “aliați” nu păreau foarte relevanți, nu numai în domeniile economic, al transporturilor, comunicațiilor și energiei, ci și în toate domeniile, inclusiv în cel al securității și al dezvoltării dialogului politic.

Atena, bine, de-a lungul unui secol au dezvoltat o capacitate uimitoare de a explica în mod convingător de ce Europa are nevoie de această valiză fără mâner, învățând să umple vidul autosuficienței cu ficțiune la necesitate. Asemenea înălțimi de artă dramatică nu au fost atinse niciodată în Erevan.

Prin urmare, Europa a refuzat părții armene dreptul la veridicitatea poziției lor – și a recunoscut restaurarea suveranității Azerbaidjanului asupra teritoriilor în cauză. La fel ca și recunoașterea faptului că faimoasa “problemă Karabah” este acum o afacere internă a Baku.

Răspunsul Europei la provocările europene mizează acum definitiv pe Azerbaidjan, văzându-l în mod special ca pe o “punte către Est”. Este destul de clar că acest proces nu va decurge fără probleme sau fără complicații – de fapt, există destule tensiuni aici, acele “pietricele în pantof care pot strica multe”.

Dar principalul lucru la Praga a fost deja decis și, prin urmare, succesul în această direcție va depinde acum în mare măsură de Baku. Chiar dacă cea mai veche națiune este în lacrimi și jale. Singura cale de acces a Europei spre est este prin Azerbaidjan. Și aceasta este realitatea obiectivă, recunoscută la summitul de la Praga, de care nu putem scăpa.

Autor: Elnur Eminoglu

Dosar Media

Ai o noutate?