Foto: facebook/CEC

Veaceslav Ioniță: din cei 150 de mii de tineri care au drept de vot în acest an, doar 107 mii au mai rămas în țară

Pentru actorii politici implicați în alegerile Prezidențiale este extrem de important să cunoască profilul și numărul de alegători, care în prezent se află în țară.

În analiza de mai jos mă voi opri asupra structurii pe vârstă a populației care, la momentul dat, se află pe teritoriul țării (doar dreapta Nistrului).

În zece ani de zile populația din țară s-a redus cu 317 mii persoane

La alegerile Parlamentare din 2010, în Moldova erau două milioane 958 de mii de persoane, iar în prezent numărul lor s-a redus cu 317 mii, ajungând la două milioane 640 de mii de persoane. Această reducere are la bază doi factori: scăderea naturală a numărului populației țării cu 25 de mii de persoane și migrația a 292 de mii de persoane.

diagrama

De la ultimele alegeri Prezidențiale din 2016 populația care se află în Moldova (malul drept) s-a redus cu 184 mii persoane. Însă cele mai mari schimbări s-au produs în structura de vârstă a populației.

78% din reducerea populației din ultimii 4 ani este determinată de scăderea numărului celor tineri

Din cei 184 mii persoane cu cât s-a redus numărul populației din ultimii 4 ani de zile, peste 78% sau 143 mii revine tinerilor cu vârsta de 18-29 ani.

La alegeri Prezidențiale din 2016 numărul tinerilor cu drept de vot ara de 524 de mii de persoane și reprezentau 23,6% din populația cu drept de vot. În 2020, numărul lor s-a redus până la 381 mii persoane și ei reprezintă doar 18,4% din numărul total de alegători.

Numărul lor a scăzut dramatic și fără precedent în istoria noastră cu 27,4% și asta în doar în patru ani de zile, iar ponderea lor în numărul celor cu drepturi de vot s-a redus la fel de dramatic.

diagrama

Persoanele de peste 60 ani devin cel mai mare grup electoral

Unica grupă de vârstă care a înregistrat modificări pozitive sunt persoanele de peste 60 de ani, care în patru ani de zile a crescut cu 51 de mii de persoane, respectiv patru procente.

Până în 2016 persoanele de peste 60 de ani erau cel mai mic grup electoral ca număr total, însă impactul lor era vizibil datorită prezenței ridicate la urnele de vot. În 2020 ei au devenit al doilea ca mărime grup electoral fiind depășiți numeric doar de persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-44 ani, însă anume acest grup de persoane mature, în prezent conform cercetărilor IDIS Viitorul, este grupul cu cea mai mare creștere a înclinației spre emigrație.  Putem afirma cu certitudine că la următorul scrutin cel mai mare grup electoral vor fi persoanele de peste 60 de ani.

Text semnat de Veaceslav Ioniță, economist

Dosar Media

Ai o noutate?