”Unii deputați s-au făcut că plouă” – Unde este Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare?

Joi, la Parlament, s-a discutat și votat în primă lectură proiectul de lege cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații cu privirea la transmiterea în folosință a infrastructurii de irigație. Modificările legislative propuse vor reglementa crearea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații la nivel de sector, în cazul sistemelor de irigare cu mai multe sectoare. În cazul sistemelor de irigare amplasate compact, vor putea fi constituite asociații ce înglobează mai multe sisteme de irigare, cu condiția că activitatea acestora nu va afecta negativ activitatea sistemelor de irigare per general, scrie politik.md

O altă propunere se referă la posibilitatea evacuării volumului de apă din sistemul de irigare, pentru a preveni deteriorarea acestuia în perioada rece a anului, în bazinele de apă (iaz, lac, bazin de acumulare). Evacuarea apei va putea fi făcută gratis sau contra cost.

Documentul a fost susținut de către deputații PAS, în timp ce opoziția a boicotat proiectul, menționând că în schimbul acestor modificările legislative ar fi fost mai bine să se supună votului Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Irigare 2030, care este una complexă și vizează întregul sector.

Deputatul PSRM Radu Mudreac a întrebat la un moment dat în Plen: ”Unde este Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare și de ce aceasta nu este supusă votului”?

În replică, deputatul PAS Alexandru Trubca a declarat că ”ar trebui să vină specialiștii cu asemenea proiecte și nu Parlamentul”. Se pare că, tânărul parlamentar nu cunoaște faptul că, la această strategie, au fost cooptați atât experți naționali, deputați, economiști, dar și specialiști internaționali. Bunăoară, printre cei care au muncit asupra Strategiei s-a aflat atât fotul ministru al Agriculturii, numit în funcție de către PAS, Viorel Gherciu, cât și actualul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, care face parte din echipa formațiunii care se află la guvernare. Nici unul dintre ei însă nu a fost deocamdată în măsură să convingă echipa din care fac parte și să aprobe în Legislativ acest document.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șerban, a recunoscut în Parlament că instituția pe care o reprezintă a decis să preia această Strategie și să o includă, sub forma unui capitol aparte, într-un alt document, mi exact în Strategia de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural

”Tot lucrul care a fost făcut în contextul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Irigare nu a fost muncă în zadar. Toată informația a fost preluată și transpusă în Strategia de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, după care va fi elaborat și programul de dezvoltare a sectorului de irigare. Asta va fi ca o umbrelă a documentelor de politici a Ministerului Agriculturii”, a declarat Vasile Șerban.

Tot joi, 24 noiembrie 2022, l-am întrebat și pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, de ce Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare 2030, la care a lucrat și domnia sa, nici măcar n-a fost suspusă dezbaterilor în plen. Iată ce părere are acum demnitarul.

”Noi aplicăm unele prevederi din acel document care, din punctul meu de vedere, constituia o analiză profundă a situației actuale a sistemelor de irigare din Republica Moldova. Noi luăm partea de analiză care a fost făcută, însă astăzi, când Ministerul Agriculturii vorbește despre restabilirea sistemelor de irigare se bazează mai mult pe niște lucruri ce țin în primul rând de Asociația Utilizatorilor de Apă. Noi mergem spre agricultorii care au conștientizat importanța apei și sunt gata să investească alături de stat în procesul de restabilire a sistemului național de irigare. Toată Republica Moldova, avea în 1991, 300 de mii de hectare de suprafață irigată, cu sisteme de ultimă generație la acea vreme, care au fost nimicite și distruse atât de către stat, cât și de către cetățeni, neconștientizând valoarea și importanța acestor sisteme de irigare. Și ca să nu ajungă exact în aceiași situație, când statul investește bani și restabilește, noi mergem și investim nu în loc, dar alături de cetățeni”, a declarat pentru POLITIK.MD, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Membrii grupului de lucru care au muncit la elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sistemului de Irigare se întreabă însă, ce s-a schimbat între timp? Nu există voință politică de a merge cu acest document în Parlament, căci din opiniilor altor membri care au participat în grupul de lucru la acea vreme, rezultă că bani vor fi, inclusiv din partea investitorilor, care și-au anunțat deja deschiderea în acest sens. Cine și de ce a dat la o parte acest document rămâne însă o necunoscută.

Președintele grupului de lucru privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sistemului de Irigare, Alexandru Oleinic, nu a rămas rece la ultimele declarații ale demnitarilor moldoveni și a venit cu o reacție în care și-a exprimat regretul și chiar dezamăgirea că deputații din Parlament și-au amintit de această strategie, la care s-a lucrat un an de zile, ”dar printre altele”.

”…deputații și-au adus aminte de Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare. Doar printre altele. Când unul din deputați a întrebat unde-i Strategia de ce nu a fost examinată, discutată și apoi de venit cu modificări a legilor care vizează domeniul, un alt legiuitor … ”bun” Alexandr Trubca, președinte al comisiei agricultură, anterior consilier la instituții departe de sectorul agrar, luând inițiativa în ”mâinile sale” a declarat franc – nu e treaba deputaților să facă strategii, ele trebuie să vină de la minister. Mai direct a fost secretarul de stat de la ministerul agriculturii, care a anunțat în plenul Parlamentului că instituția, elaborând Strategia de dezvoltare a sectorului agrar, a preluat proiectul Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare, elaborat de Comisia specială a Legislativului și prezentat spre aprobare în luna iunie 2021, și la încorporat în acest document, transformându-l într-un capitol sau ulterior program… Prin aceste afirmații am primit și răspuns la întrebarea de ce noua majoritate parlamentară a declarat ”nul” 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐞 𝐧𝐫.𝟏𝟒𝟗 𝐝𝐢𝐧 𝟎𝟑.𝟎𝟔.𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐫𝐢𝐠𝐚𝐫𝐞 𝟐𝟎𝟑𝟎, 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐀. 𝐎𝐥𝐞𝐢𝐧𝐢𝐜, 𝐈𝐮. 𝐑𝐞𝐧𝐢𝐭̦𝐚̆, 𝐕𝐥. 𝐁𝐨𝐥𝐞𝐚, 𝐌. 𝐏𝐚𝐜𝐢𝐮, 𝐍. 𝐂𝐢𝐮𝐛𝐮𝐜… A fost o decizie cu bătaie lungă a unor ”oameni buni”…

Președintele grupului de lucru privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sistemului de Irigare, Alexandru Oleinic, menționează că scopul Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Irigare a fost unul același – crearea bazei legislative pentru dezvoltarea sectorului de irigare, în particular, și a unei agriculturi competitive, durabile, în ansamblu, adaptată la schimbările climatice și de alt ordin.

”Apropo, ca să cunoască tânărul deputat – Comisiile speciale se creează de Parlament în cazul apariției unor probleme/chestiuni de interes/importanță națională și au drept scop de a veni cu unele soluții menite să contribuie la soluționarea acestora. În cazul nostru la această Strategie au lucrat experți din țară și peste hotare, specialiști din instituții de stat, mediul academic, sectorul privat, organizații non-guvernamentale și străine, etc. Acum trebuie să constat că rămânem în situația ca în proverb ”vin ai noștri, pleacă ai noștri…” Se inventează diferite amendamente, modificări sau alte schimbări la legi pentru binele unor actori, dar nicidecum nu se trece la modificarea radicală a întregului sector. Și acest lucru îl întâlnim nu doar în agricultură… Bine, ieri seara, când am rămas fără lumină a început să plouă, dar cine garantează că tot așa precipitații vom avea prin mai-iulie 2023 și nu va fi secetă? Acum câțiva ani tot s-au gândit că curent electric vom avea cu ”duiumul”…În aceste vremuri de grea cumpănă pentru țară și oameni trebuie să fim buni, să depunem efort pentru a diminua problemele care apar tot mai frecvent, dar nu trebuie să fim ”buni” pentru unii ”oameni buni” din contul țării și cetățenilor”, conchide Alexandru Oleinic.

Lipsa unui sistem funcțional de irigare are consecințe negative nu doar asupra productivității sectorului agroalimentar, dezvoltării unei agriculturi competitive, dar exclude practic perspectiva atragerii investițiilor în tehnologii, plantații moderne, dezvoltarea spațiului rural și altele.

În contextul secetelor tot mai frecvente și severe pe întreg teritoriul Republicii Moldova, demersul pentru dezvoltarea irigării este unul iminent.

Pornind de la aceste și alte deziderate, la inițiativa fostului deputat independent Alexandru Oleinic, la 9 iunie 2020, a fost constituită de către Parlament, Comisia specială pentru elaborarea ”Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare”, care în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, Ministerul Finanțelor, Agenția Proprietății Publice, Agenția Apele Moldovei, Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, dar și alte structuri și instituții au elaborat o amplă strategie, care ar permite Republicii Moldova să depășească starea deplorabilă în sectorul de irigare.

Alexandru Oleinic, președintele Comisiei de resort, definea acest document ambițios – ”Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare 2030” – drept un document de politică publică, care avea scopul de a planifica politica Guvernului Republicii Moldova, pe un termen de 10 ani – în domeniul dezvoltării sectorului de irigare.

LUCRĂRILE ASUPRA ACESTEI STRATEGII AU DURAT UN AN DE ZILE

Lucrările asupra acestei strategii au durat un an de zile, iar la 28 aprilie 2021, membrii comisiei împreună cu echipa de experți a supus-o dezbaterilor şi a adoptat-o, propunând-o în cele din urmă consultărilor publice.

Grupul de lucru a identificat opțiunile de dezvoltare a unui sector tehnologic atât de important cum este irigarea. Respectiv au fost stabilite următoarele priorități:

  1. Diminuarea riscurilor cu care se confruntă agricultura, cele legate de seceta permanentă, pentru a ajunge la o agricultură rentabilă, de calitate, performantă, păstrându-și titulatura de domeniu principal al economiei naționale în Moldova;
  2. Dezvoltarea unor tehnologii de irigare moderne, de maximă eficiență, care ar garanta o agricultură cu o valoare adăugată înaltă și ar păstra intactă calitatea solului fertil, unicul zăcământ al Moldovei;
  3. Impunerea unui cadru legislativ garantat și atractiv pentru investitorii autohtoni și internaționali dispuși să efectueze investițiile necesare pentru implementarea proiectelor evidențiate în această Strategie.

Deși se credea că această Strategie va fi implementată în scurt timp, iar agricultura moldovenească va avea motive să prospere, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău s-au schimbat și interesele sau chiar viziunile asupra dezvoltării acestui sector. De ce avem nevoie de o astfel de Strategie s-a explicat foarte clar în document. Iar de ce implementarea acesteia bate pasul pe loc, este mai greu explicabil de către autorități, care se încurcă în declarații sau vociferează motive mai puțin credibile, în contextul în care, implementarea Strategiei este una de importanță vitală pentru sectorul agroindustrial.
 Citește mai mult

Dosar Media

Ai o noutate?