Alina Zbancă: Carabinierii trăiesc o perioadă incertă, nu a fost alegerea lor – pe ei nimeni nu-i întreabă ce vor sau ce cred

Carabinierii trăiesc o perioadă incertă, nu a fost alegerea lor – pe ei nimeni nu-i întreabă ce vor sau ce cred

Un text scris de Alina Zbancă

alina Zbanca

31 de ani de la crearea Trupelor de carabinieri, timp în care această subdiviziune a MAI, a trecut prin multe provocări și etape de reformare și transformare. După 31 de ani în care generații de militari au stat la straja Țării, la proteste, la asigurarea și restabilirea ordinii publice, astăzi carabinierii trăiesc o perioadă incertă. Nu a fost alegerea lor. Și pe ei nimeni nu-i întreabă ce vor, sau ce cred.

În ajunul Zilei Carabinierilor (în luna noiembrie) “reformatorii” din cadrul MAI, adică “mințile luminate” și dornice de a “schimba” sistemul spre binele angajaților și al Poporului, au venit cu o inițiativă prin care doresc să reorganizeze IGC, mai bine spus să-l reducă, să lichideze subdiviziunea în sine, care presupune în afară de entitate juridică, un număr de peste 1000 de carabinieri, oameni vii, militari care au o misiune, un rol bine determinat în acest Stat.

Acest subiect a fost tratat superficial și subiectiv în spațiul public, iar inițiatorii acestei reforme au preferat să tacă, sau să răspundă mai puțin sincer la întrebarea: Ce presupun aceste modificări și se ce sunt necesare acum?!

Într-o perioadă în care Republica Moldova întâmpină mai multe dificultăți la capitolul Securitate Națională, în timp ce cetățenii trăiesc frica unui război în țara vecină, în vremuri destul de incerte, când MAI, în special Poliția Națională are un vid enorm de resursă umană pregătită care nici pe departe nu are capacitate suficientă de a asigura ordinea și securitatea publică, o entitate cu statut militar, unica din acest Minister, urmează a fi înlăturată.

Nu ar fi fost problema atât de mare, dacă înainte de această inițiativă (se pare că e deja decizie bătută în cuie) șefii de la MAI ar fi făcut o analiză amplă a situației din Inspectoratului General de Carabinieri, care să arate clar situația la zi, eficiența, aportul la asigurarea securității, problemele existente și riscurile care pot apărea în cazul reducerii carabinierilor.

Dar, acest lucru nu s-a produs. Carabinierii au aflat despre toate din spațiul public, cu ei nu s-a comunicat nimic până în prezent și astăzi în loc de sărbătoare, acești bravi ofițeri și subofițeri își pun întrebări referitor la ce va urma cu soarta lor, întrebări la care sigur în discursul sau mesajul de felicitare al conducerii MAI, astăzi, răspunsuri nu vor fi.

MAI și-a propus să creeze o subdiviziune a carabinierilor în cadrul INSP, formată de câteva sute de oameni în cel mai bun caz. Ce statut vor avea carabinierii, care va fi formula de salarizare, sunt sau nu bani în buget pentru asta, cine va asigura în continuare paza instituțiilor diplomatice și în ce condiții, ce va face MAI cu toate obiectivele aflate în prezent în gestiunea IGC (subiect destul de important în toată această poveste despre reformă) și unde se vor regăsi restul angajaților care vor rămâne peste noapte în stradă?! Nu se cunoaște.

Nu se comunică.

Cert este că în ultimii ani în această structură s-au investit resurse enorme, carabinierii au primit suport mare din partea partenerilor externi, au fost dotați tehnic, au beneficiat de instruiri în străinătate și au trecut prin multe acțiuni de profesionalizare.

IGC este probabil unica subdiviziune a MAI care nu este politizată și în care noțiunile de Patriotism, Devotament, Țară, La Datorie, nu au fost compromise. Acești oameni au venit să-și îndeplinească serviciul motivați fiind de intenții nobile. Cazurile aproape inexistente de corupție și trafic de influență din cadrul acestei instituții, vorbesc de la sine.

Reformele sunt binevenite atunci când sunt menite să îmbunătățească viața cetățenilor, să crească potențialul, să motiveze și să ofere stabilitate profesională angajaților.

În momentul în care în ele se regăsește componenta “distructivă”, avem toate motivele să punem întrebări și să fim îngrijorați de ce se întâmplă astăzi în instituțiile importante ale statului.

Tradițional, în această zi, IGC organizează eveniment la care participă Comandantul Suprem al Forțelor Armate, Ministrul de Interne și alți oaspeți. Ar fi frumos să fi mers astăzi Doamna Președintă la IGC să cunoască acești oameni dedicați și să-i întrebe ce cred ei despre faptul că MAI vrea să renunțe la majoritatea din ei.

Poate chiar să le transmită o speranță, să analizeze acest subiect și să-i păstreze, pentru că fără ei mâine vom avea mai puțină securitate.

La Mulți Ani, Domnilor și Doamnelor carabinieri și curaj să aveți pentru a trece peste aceste încercări!

P.S. IGC are oameni profesioniști, dedicați și cu experiență în domeniu.

Batalionul cu destinație specială Scorpion, ofițeri și subofițeri care zilnic mențin, asigură și restabilesc ordinea publică, sportivi de performanță, Orchestra Model care a dus faima țării în lume, Oameni care merită astăzi o atenție deosebită din partea Statului. Care merită să fie ascultați și lăsați să-și ducă misiunea până la urmă.

Dosar Media

Ai o noutate?