Foto: Facebook/Nicolae Esanu

Un consilier al premierului are întrebări: ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat

Consilierul în domeniul dreptului la Cabinetul prim-ministrului, Nicolae Eșanu, critică intenția opoziției de a dizolva Legislativul în rezultatul ”manevrelor Președintelui”. Într-o postare pe Facebook, Nicolae Eșanu, se întreabă ”ce au fumat” cei care spun că acest lucru este posibil.

”Chiar mă întreb ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat în rezultatul manevrelor Președintelui, care ar refuza timp de trei luni să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru sau împreună cu unul sau mai mulți complici organizează un spectacol, care nu ar permite să se ajungă la vot în Parlament. Si păcat că nu avem posibilitatea să ascultăm ce ar spune aceleași persoane, dacă un Președinte care nu le place ar încerca să facă asemenea manevre”, scrie Eșanu pe Facebook.

Eventuale alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc, cel mai devreme, la sfârșitul lunii aprilie 2021, potrivit unei analize publicate astăzi de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS propune două scenarii pentru dizolvarea Parlamentului. Ambele ar trebui să înceapă imediat după învestirea Maiei Sandu în calitate de președinte. Atunci Guvernul Chicu ar trebui să demisioneze sau să fie demis. Astfel, primul scenariu presupune că majoritatea deputaților din Parlament își vor asuma să nu voteze un nou Guvern. În această situație, Parlamentul ar putea fi dizolvat la mijlocul lunii februarie, iar cea mai apropiată dată pentru alegerile anticipate ar fi 25 aprilie.

Al doilea scenariu este prevăzut pentru situația în care, în Parlament, nu se va forma o majoritate care să voteze un nou Guvern. În această situație, după demisia sau demiterea Guvernului, președintele Maia Sandu nu va propune niciun candidat. Parlamentul ar urma să fie dizolvat la sfârșitul lunii martie, iar alegerile ar putea avea loc două luni mai târziu.

Dosar Media

Ai o noutate?