Trei decenii de la semnarea „Acordului privind principiile unei soluționări pașnice a conflictului armat de pe Nistru”

În urmă cu treizeci de ani, la 21 iulie 1992, la Moscova a fost semnat „Acordul privind principiile unei soluționări pașnice a conflictului armat de pe Nistru”.

În condițiile actuale, este  un prilej de a reaminti încă o dată cum s-a întâmplat totul și ce lecții ar fi trebuit învățate de cercurile politice de la Chișinău și de forțele politice care reprezentau interese diferite la acea vreme, a declarat politicianul, fostul deputat Zurab Todua într-un interviu acordat în presă.

Vorbind despre acest acord, din punctul meu de vedere,  în primul rând, datorită acestuia, pacea a fost menținută pe ambele maluri ale Nistrului timp de 30 de ani și, în al doilea rând, datorită acestui acord, rămâne posibilitatea de a negocia o soluționare a conflictului.

La Chișinău, unii cred că, iată, treizeci de ani nu s-a înregistrat niciun progres, dar aceasta este o evaluare superficială, deoarece pacea este menținută și există posibilitatea reglementării și păstrării păcii – aceasta este deja o mare realizare. Să ne amintim, de exemplu, de Georgia, a pierdut ocazia de a-și rezolva problemele teritoriale prin mijloace pașnice, dar Moldova păstrează, iar acesta este un mare plus”, a spus Todua.

Al treilea punct important, potrivit politicianului, este că Rusia subliniază în mod repetat că recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Dosar Media

Ai o noutate?