Dumitru Roibu: ”Este absolut ridicol mai întâi declari că ai nevoie de specialiști după care închizi mai multe instituții de învățământ”

Reprezentanții mai multor organizații de tineret își manifestă nemulțumirea față de noua reformă în educație printre care și Dumitru Roibu, președintele AO “Urmașii lui Ștefan”.

Activistul consideră că mai multe generații vor avea de suferit iar sistemul universitar va fi afectat.
“Mai multe generații nu mai pot aspira la învățământ superior de calitate. În 2012 au fost închise peste o sută de școli iar acum în lipsă de transparență totală peste 20 de instituții universitare vor fi lichidate. Migrația profesorilor și exodul tinerilor, asta urmează. Lipsa de interes față de Republica Moldova, doar așa pot explica aceste decizii“, susține Dumitru Roibu.

Dumitru Roibu susține că o altă problemă a actualei guvernări ar fi și faptul că executivul invocă lipsa specialiștilor.
“Este absolut ridicol mai întâi declari că ai nevoie de specialiști după care închizi mai multe instituții de învățământ care îi formează”.

Ministerul Educației menționează că ”reforma universitară” are scopul de a îmbunătăți condițiile de studii și calitatea muncii cercetătorilor și cadrelor universitare.
Ce instituții vor fuziona?

USM – 2 absorbții și 13 fuzionări

Potrivit proiectului, Universitatea de Stat din Moldova (USM) va fuziona prin absorbție cu Academia de Administrare Publică (AAP) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS). De asemenea, USM va fuziona cu 13 instituții de cercetare care au directă contribuție la programele de studii superioare. 

Cele 13 institute de cercetare care vor fuziona cu USM sunt: 

– Biblioteca Științifică „A.Lupan”;

– Institutul de Matematică și Informatică „V. Andrunachievici”; 

– Institutul de Fizică Aplicată; 

– Institutul de Chimie; 

– Institutul de Ecologie și Geografie;

– Institutul de Geologie și Seismologie;

– Institutul de Zoologie; 

– Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie;

– Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice;

– Institutul de Filologie Română „B.P.Hasdeu”;

– Institutul de Istorie ;

– Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor;

– Grădina Botanică.

UTM – o absorbție și 3 fuzionări

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) va fuziona prin absorbție cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). De asemenea, UTM va fuziona cu  trei  institute de cercetare: 

  • Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D.Ghițu” (cercetători – 43);
  • Institutul de Energetică;
  • Institutul de Microbiologie și Biotehnologie .

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – 2 absorbții și  2 fuzionări

Universitatea Pedagogică de Stat „I.Creangă” din  Chișinău va fuziona prin absorbție cu Universitatea de Stat din Tiraspol (UST) și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia, urmând să fie  transformată într-o Universitate pedagogică clasică (care include toate specialitățile pedagogice). De asemenea, Universitatea va fuziona cu Institutul de Științe ale Educației și cu Institutul de Formare Continuă.

ASEM va fuziona cu o singură instituție

Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice.

Ministerul Culturii devine fondator la AMTAP

Proiectul mai prevede transmiterea exercitării funcției de fondator al Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice și a Institutului Patrimoniului Cultural de la Ministerul Educației și Cercetării la Ministerul Culturii.

Dosar Media

Ai o noutate?