Cum obții carte de identitate în România – Acte necesare

Carte de identitate în România este documentul ce te identifică ca cetățean al României și se eliberează românilor începând cu vârsta de 14 ani. Moldovenii care și-au redobândit cetățenia românească pot solicita perfectarea documentului în baza certificatului de cetățenie și a actelor de stare civilă transcrise în România.

Cartea de identitate românească sau buletin de identitate este actul ce îți oferă drepturi legal de a munci și trăi în statele membre ale UE. La fel, poți să-ți perfectezi permisul de conducere moldovenesc în românesc și beneficiezi de alocații pentru creșterea copiilor până la 18 ani, indiferent dacă ești  sau nu stabilit cu traiul permanent în România. În același timp, ai șansa de a face studii în UE și chiar ai dreptul la pensie, dacă muncești legal în România sau UE.

Cât durează să perfectezi carte de identitate în România?

O carte de identitate se eliberează în termen de 45 de zile lucrătoare. Pentru asta vei depune setul acte necesare buletin românesc și să soliciți eliberarea documentului. Cererea se va depune la Serviciul Public Comunitar de evidență a persoanelor în raza căruia locuiești sau unde ai viza de reședință. Asta nu înainte de a te programa online și a achita taxa de stat.

Solicitanții sunt obligați să aibă viza de reședință în România. Dacă nu ești stabilit oficial cu traiul în România, nu ai dreptul să-ți perfectezi acest document. Iată de ce trebuie să cauți persoana care te-ar putea pune la evidență în casa sa, legal.

Totuși, dacă nu ai rude sau prieteni în România, care să îți întindă o mână de ajutor, atunci poți apela la serviciile specializate, cum ar fi JustConsult și vom identifica împreună o soluție legală.

Actele necesare pentru buletin românesc:

  • Certificat de naștere românesc;
  • Certificat de căsătorie românesc (după caz);
  • Certificat de cetățenie;
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani;
  • Buletin de identitate moldovenesc;
  • Pașaport moldovenesc sau pașaport românesc;
  • Dovada domiciliului în România.

Care este valabilitatea cărții de identitate românești?

Cartea de identitate românească are diferite perioade de valabilitate, în funcție de vârsta solicitantului. De exemplu, buletinul de identitate românesc are o valabilitate de patru ani în cazul copiilor care au între 14 și 18 ani. După împlinirea majoratului, perioada de valabilitate pentru carte de identitate România se extinde și este de 10 ani. Buletinul de identitate eliberat după vârsta de 60 de ani va fi valabil deja toată viața.

Utilizează timpul rațional și eficient, alege JustConsult

Vino la JustConsult și beneficiază de o carte de identitate românească în termenii stabiliți de lege. Alege să depui dosarul într-o singură zi, fără a cheltui timp și resurse.

Compania te ajută să aduni setul de acte necesare și te programează online pentru a depune dosarul. Dacă nu ai viza de reședință în România, te ajută la stabilirea domiciliului direct de către proprietar.

JustConsult asigură transport confortabil cu care te vei deplasa în România, la adresa necesară. Totodată, la fața locului vei fi ghidat de un partener al companiei care îți va explica ce și cum trebuie să faci.

Odată ce cartea de identitate românească va fi gata, vei fi scutit de un drum în plus. Documentul tău românesc va fi livrat la sediile JustConsul de la Chișinău, Bălți sau Cahul. Totul se face în baza unei procuri înregistrate la notar.

Compania este unicul operator de date cu caracter personal din domeniul cetățeniei române, astfel ai 100% încredere în JustConsult.

Primești garanții că fiecare serviciu prestat este legal, iar toate acțiunile sunt prevăzute în contractul juridic semnat între părți, urmat de un bon fiscal.

Alege să-ți perfectezi carte de identitate românească doar în urma unei deplasări în România, sigur și rapid.

Sună acum la numărul de telefon 022 10 50 80, fie completează formularul de pe site-ul justconsult.md și beneficiază de o consultație gratuită.

Dosar Media

Ai o noutate?