Țările NATO și-au exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului

Țările NATO și-au exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului

Seara târziu pe 14 decembrie, la Bruxelles a avut loc o întâlnire dintre președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian. Pe final, la discuția lor s-a alăturat șeful Consiliului European, Charles Michel, a anunțat pe pagina sa de Facebook ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Gudsi Osmanov.

Aliev și Pașinian se află la Bruxelles cu ocazia summitului UE – Parteneriatul Estic. Ei acceptaseră anterior să aibă o întrevedere la Bruxelles, luând decizia după discuții telefonice cu șeful Consiliului European, Charles Michel.

Ilham Aliev a participat la reuniunea Consiliului NATO

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a participat marți, 14 decembrie, la reuniunea Consiliului NATO, la Bruxelles.

În cadrul ședinței a avut loc „un schimb detaliat de opinii cu privire la cooperarea practică și dezvoltarea cooperării Azerbaidjan-NATO și contribuția Azerbaidjanului la misiunea Alianței „Resolute Support/Sprijin hotărât” din Afganistan, dezvoltarea cooperării dintre Azerbaidjan și NATO în cadrul proceselor de planificare și analiză, alte programe, precum și rolul Azerbaidjanului în aprovizionarea cu energie a Europei, procesele regionale”, relatează portalul azer de informații, analiză și monitorizare Haqqin.az.

„Țările membre NATO și-au exprimat încă o dată sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, inviolabilitatea granițelor recunoscute internațional ale Azerbaidjanului. S-a remarcat că această poziție a fost consolidată în mod repetat în documentele summitului NATO. Statele membre NATO au subliniat în mod special rolul Azerbaidjanului în misiunea „Resolute Support”. Reprezentanții NATO au evidențiat rolul jucat de armata azeră în evacuarea a peste 120.000 de civili prin aeroportul din Kabul. Azerbaidjanul a participat la această operațiune din 2002 până în 27 august 2021 și a fost una dintre ultimele țări care a părăsit Afganistanul”, precizează sursa citată.

Ilham Aliev: Azerbaidjanul contribuie la securitatea energetică a Europei

La reuniunea Consiliului NATO, președintele Ilham Aliev a spus că, la ora actuală, aproximativ 20 de țări NATO importă petrol din Azerbaidjan.

Patru țări NATO, printre care Turcia, importă și gaze naturale din Azerbaidjan, a precizat președintele. El a adăugat că „există toate oportunitățile de a extinde geografia aprovizionărilor în viitor”.

Ilham Aliev a subliniat că Azerbaidjanul este un partener de încredere în domeniul aprovizionării cu energie, contribuie la asigurarea securității energetice a Europei cu surse alternative și rute de aprovizionare, relatează Haqqin.az.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a avut  întrevedere marți, 14 decembrie, la Bruxelles, cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu care s-a întâlnit și Nikol Pașinian.

Dosar Media a scris anterior despre aceste întrevederi și conferința de presă comună susținută de Jens Stoltenberg și Ilham Aliev: „Secretarul general NATO și președintele Azerbaidjanului au avut o întrevedere”.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?