Secretarul general NATO și președintele Azerbaidjanului au avut o întrevedere

Secretarul general NATO și președintele Azerbaidjanului au avut o întrevedere

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, au avut o întrevedere marți, 14 decembrie, la sediul NATO, din Bruxelles, după care au făcut declarații pentru presă.

Ei au discutat despre „parteneriatul NATO cu Azerbaidjanul și despre nivelul de securitate în regiunea Caucazului de Sud”, se arată într-un comunicat de presă al NATO.

Președintele Aliev s-a întâlnit și cu cei 30 de ambasadori aliați în Consiliul Atlanticului de Nord, potrivit sursei.

Secretarul general al NATO: Susținem normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia

Secretarul general al alianței a subliniat „cooperarea strânsă” dintre NATO și Azerbaidjan, menționând că aceasta acoperă „astazi multe domenii, de la dezvoltarea capacităților până la securitatea energetică”.

Jens Stoltenberg i-a mulțumit președintelui Azerbaidjanului pentru contribuția țării sale la fosta operațiune a NATO în Afganistan și „pentru rolul important jucat de forțele azere în asigurarea securității aeroportului din Kabul în timpul evacuării din această vară”.

Secretarul general NATO a spus că „securitatea și stabilitatea în Caucazul de Sud sunt importante pentru noi toți”.

„Pentru a asigura un viitor pașnic pentru toți oamenii, susținem normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, ambele state fiind parteneri valoroși ai NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Ilham Aliev: Azerbaidjanul asigură cu gaze naturale patru membri ai NATO

 „Suntem foarte bucuroși să avem un nivel atât de avansat al cooperării cu NATO. Și suntem foarte bucuroși că Alianța apreciază eforturile noastre în beneficiul regiunii și în numele securității mondiale”, a declarat Ilham Aliev la conferința de presă susținută împreună cu secretarul general al NATO, potrivit portalului de știri  azer Haqqin.az.

Președintele Alev a declarat că l-a informat pe oficialul NATO despre livrările de gaze ale Azerbaidjanului către Europa.

„L-am informat pe secretarul general al NATO că astăzi Azerbaidjanul este un furnizor de încredere de gaze naturale pentru patru membri ai Alianței și sunt sigur că numărul acestora va crește în următorii ani. Este important și pentru stabilitatea și securitatea regională, deoarece securitatea energetică este deja parte a securității naționale”, a subliniat președintele Ilham Aliev.

„Coridorul Zangezur ar trebui să funcționeze asemănător cu coridorul Lacin. Dacă Erevanul va insista asupra instalării de puncte vamale pe coridorul Zangezur, atunci Baku va insista asupra unor condiții similare identice pe coridorul Lacin”, a mai declarat președintele Ilham Aliev în conferința de presă.

„Prevederea privind deschiderea coridorului Zangezur este prevăzută în Declarația trilaterală a liderilor Azerbaidjanului, Rusiei și Armeniei din 10 noiembrie 2020. Astfel, aceasta este o obligație pentru Armenia”, a spus președintele Azerbaidjanului, citat de Haqqin.az.

Președintele Azerbaidjanului a discutat la Bruxelles cu președintele Consiliului European

Ilham Aliev a avut pe 14 decembrie, în cadtul vizitei sale de lucru la Bruxelles, și o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

La întâlnire a fost remarcată dezvoltarea cu succes a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan. În cadrul discuțiilor, a fost menționată vizita lui Charles Michel în Azerbaidjan. De asemenea, s-a subliniat sprijinul Uniunii Europene pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, iar Ilham Aliev i-a exprimat recunoștință lui Charles Michel pentru contribuția sa la rezolvarea acestei probleme.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii cu privire la viitoarea întâlnire trilaterală dintre Uniunea Europeană, Azerbaidjan și Armenia, programată să aibă loc până la sfârșitul zilei.

Părțile au discutat și despre delimitarea și demarcarea frontierei azero-armeneane, au abordat subiecte referitoare la sfera comunicaților și cea umanitară, alte subiecte, potrivit relatării Haqqin.az.

Este așteptată întrevederea dintre Aliev și Pașinian din 15 decembrie

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, de asemenea a avut pe 14 decembrie, o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Ei au discutat despre viitoarea întâlnire trilaterală dintre Uniunea Europeană, Azerbaidjan și Armenia și procesele ce au loc în Caucazul de Sud.

Potrivit serviciului de presă al guvernului Armeniei, în cadrul întrevederii, premierul i-a mulțumit lui Charles Michel „pentru eforturile sale consecvente în  rezolvarea problemele apărute ca urmare a războiului de 44 de zile” cu Azerbaidjan, în toamna anului 2020.

Potrivit comunicatului, discutând despre relațiile armeano-azere, părțile și-au exprimat speranța pentru „negocieri productive, care vor contribui la stabilitate și la o soluționare cuprinzătoare a problemei”.

Nikol Pașinia și Charles Michel au abordat, de asemenea, chestiunile de pe agenda celui de-al 6-lea Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc pe 15 decembrie la Bruxelles.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, au acceptat să aibă o întrevedere la Bruxelles, pe 15 decembrie, în cadrul summitului UE – Parteneriatul Estic. Cei doi oficiali au luat decizia după discuții telefonice cu șeful Consiliului European, Charles Michel.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?