Președintele Ilham Aliev a anunțat date impresionante despre economia Azerbaidjanului
Succesele din economia Azerbaidjanului sunt impresionante: rezervele valutare depășesc de șase ori datoria externă a țării, care constituie doar 17,3% din PIB. Datele sunt desprinse din discursul președintelui Ilham Aliev la un summit economic desfășurat în capitala Turkmenistanului.
Cel de-al 15-lea Summit al Organizației de Cooperare Economică (ECO/ОЭС) și-a desfășurat lucrările duminică, 28 noiembrie, la Așgabat (Ashgabat), capitala Turkmenistanului. La summit au participat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Secretarul General al Organizației de Cooperare Economică, Khosrov Naziri, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, și prim-ministrul Kazahstanului, Askar Mamin.
La Summitul de la Așgabat, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a menționat că președinția anuală a Summitului a fost transmisă de Turcia către Turkmenistan. Liderul turc a remarcat „importanța conjugării eforturilor statelor membre ale ECO în lupta împotriva coronavirusului și a vorbit despre activitatea desfășurată în țara sa în acest domeniu”, transmite agenția Azertag.
Președintele turc a subliniat că Summitul, desfășurat sub genericul „Împreună în viitor”, este o bună oportunitate de a defini obiective comune, de a crește volumul comerțului și de a intensifica legăturile economice.
În discursul său, Recep Tayyip Erdogan a subliniat importanța victoriei Azerbaidjanului în războiul din Karabah cu Armenia, din toamna anului 2020, menționând că această victorie va contribui la „intensificarea eforturilor de normalizare a situației în regiune”.
„Eliberarea teritoriilor sale de către Azerbaidjanil frățesc a deschis, de asemenea, oportunități pentru asigurarea păcii și stabilității durabile în regiune. Proiectele implementate în mod constant de Azerbaidjan pentru a îmbunătăți prosperitatea în regiune merită aprobare. Acești pași vor sprijini aspirațiile de normalizare a situației în regiune. Turcia va continua să fie alături de Azerbaidjan în acest proces. Este de mare importanță și solidaritatea deplină a organizației noastre cu Azerbaidjanul”, a spus președintele Turciei.
Ilham Aliev: „Azerbaidjanul, bazându-se doar pe resursele sale financiare, construiește noi orașe și sate de la zero”
Referindu-se la subiectul Nagorno-Karabah, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a menționat că „în 2020, Azerbaidjanul a pus capăt ocupației teritoriilor sale de către Armenia, care a durat aproximativ 30 de ani”. „Războiul Patriotic de 44 de zile s-a încheiat cu înfrângerea Armeniei și obligarea ei să semneze un act de capitulare, pe 10 noiembrie 2020”, a adăugat președintele azer.
„Azerbaidjanul însuși și-a restabilit integritatea teritorială. Azerbaidjanul însuși a asigurat punerea în aplicare a patru rezoluții adoptate în 1993 de Consiliul de Securitate al ONU care cer retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor armate armene din teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”, a subliniat Ilham Aliev.
Președintele Azerbaidjanului a menționat că „în perioada ocupației, Armenia a făcut una cu pământul în respectivele teritorii toate orașele și satele, inclusiv monumentele de moștenire culturală și religioasă”.
„Pe baza insultei și urii față de toți musulmanii, Armenia a distrus și a profanat toate moscheile, inclusiv folosindu-le ca hambar pentru porci și vaci. În timpul ocupației, 65 din 67 de moschei din aceste teritorii au fost complet distruse, în timp ce celelalte două moschei au fost grav avariate. De asemenea, cimitirele au fost vandalizate. Imediat după eliberarea teritoriilor, am început lucrări de reconstrucție pe scară largă și avem deja primele rezultate. Azerbaidjanul, bazându-se doar pe resursele sale financiare, construiește noi orașe și sate de la zero”, a mai spus în discursul său președintele Ilham Aliev.
În 2021, Azerbaidjanul a alocat de la bugetul de stat 1,3 miliarde de dolari SUA pentru reconstrucțiile și construcțiile în teritoriile eliberate, potrivit președintelui Aliev, iar în 2022 va fi alocată cel puțin aceeași sumă.
„Am declarat Karabahul eliberat și Zangezurul de Est o zonă de energie verde. La ultimul Summit al Organizației de Cooperare Economică, mi-am informat colegii despre Coridorul Zangezur. Astăzi pot spune că culoarul Zangezur devine realitate. Această nouă infrastructură de transport va deveni o parte importantă a coridoarelor Est-Vest și Nord-Sud. Sunt sigur că statele membre ECO vor folosi acest coridor”, a declarat președintele Azerbaidjanului.
Produsul Intern Brut al Azerbaidjanului s-a triplat în ultimii 18 ani
În discursul său, președintele Ilham Aliev s-a referit la creșterea economică impresionantă înregistrată de țara sa. El a menționat că, în ultimii 18 ani, Produsul Intern Brut (PIB) al Azerbaidjanului s-a majorat mai mult de trei ori.
„Ca urmare a reformelor la scară largă, a fost creat un climat investițional favorabil în Azerbaidjan. În raportul Doing Business al Băncii Mondiale, Azerbaidjanul s-a clasat pe locul 28 dintre 190 de țări. În economia Azerbaidjanului s-au făcut investiții în valoare de 280 de miliarde de dolari americani, dintre care jumătate sunt investiții străine”, a anunțat Ilham Aliev.
Rezervele valutare strategice ale Azerbaidjanului depășesc de șase ori datoria externă a țării, a precizat președintele.
Datoria externă a Azerbaidjanului constituie doar 17,3% din PIB. „Până în anul 2030 planificăm să reducem acest indicator până la 10%”, a spus liderul Azerbaidjanului.
„În ultimii 18 ani, nivelul sărăciei în Azerbaidjan a scăzut de la 49 la 6 la sută. Rata șomajului în țară este de aproximativ 6 la sută”, a completat Ilham Aliev.
El a menționat că „realizările Azerbaidjanului sunt înalt apreciate de structurile internaționale”.
„Potrivit raportului Forumului Economic Mondial de la Davos, Azerbaidjanul se află pe locul 10 în lume pentru strategia pe termen lung a guvernului și pe locul 5 în ceea ce privește angajamentul conducerii țării față de reforme. Din nou, conform raportului Davos, Azerbaidjanul se află pe locul 2 în lume în ceea ce privește disponibilitatea energiei electrice, pe locul 11 - la eficiența serviciilor feroviare, pe locul 12 – la eficiența serviciilor de transport aerian, pe locul 25 – la eficiența serviciilor maritime și pe locul 27 – în ceea ce privește calitatea infrastructurii rutiere”, a mai spus președintele Azerbaidjanului.
Ilham Aliev s-a referit și la realizările anti-COVID ale țării sale. Președintele a menționat, între altele, că mai mult de 60% din populația adultă a țării a beneficiat de două doze de vaccin.
„Până astăzi, persoanele și entitățile de afaceri afectate de COVID au primit un pachet de sprijin socio-economic în valoare de aproximativ 3 miliarde USD. În 2022, în aceste scopuri, de la bugetul de stat va fi alocat un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,6 miliarde USD”, a anunțat președintele Azerbaidjanului.
Ilham Aliev a reamintit și faptul că, la inițiativa Azerbaidjanului, pe 18 noiembrie 2021, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat Rezoluția „Asigurarea prețurilor egale, rezonabile, a disponibilității la timp și versatilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19”.
În plus, a menționat președintele, pentru a sprijini lupta împotriva coronavirusului, Azerbaidjanul a oferit unui număr de aproape 80 de țări asistență financiară și umanitară, atât direct, cât și prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății.
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a fost reales în aprilie 2018 pentru un al patrulea mandat, cu peste 80% din voturi. El a fost ales pentru prima dată președinte în 2003, succedându-i în funcție tatălui său, Gheidar Aliev.