Vaccinul anti-COVID: ONU a adoptat o rezoluție la inițiativa președintelui Azerbaidjanului

Vaccinul anti-COVID: ONU a adoptat o rezoluție la inițiativa președintelui Azerbaidjanului

În rezoluție este exprimată o îngrijorare serioasă cu privire la distribuția inegală a vaccinurilor COVID-19 între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluție vizând accesul la vaccinurile anti-COVID propusă de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a anunțat pe pagina sa de Facebook ambasadorul azer la Chișinău, Gudsi Osmanov.

Rezoluția „Asigurarea prețurilor egale, rezonabile, a disponibilității la timp și versatilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19”, prezentată de membrii ANM la inițiativa președintelui Republicii Azerbaidjan, în calitate de președinte al Mișcării Nealiniate în Comisia a III-a a Adunării, a fost adoptată pe 18 noiembrie, în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Un număr de 126 de state membre ale ONU s-au alăturat rezoluției în calitate de coautori și garanți.

 „Suntem recunoscători tuturor statelor membre ONU care au susținut rezoluția, adoptată de Adunarea Generală, „Asigurarea de prețuri egale, accesibile, disponibilitatea la timp și versatilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19”, care a fost adusă în discuție de catre Miscarea Nealiniată, la inițiativa președintelui Azerbaidjanului”, a scris pe contul său de Twitter Leila Abdullayeva, șefa serviciului de presă al ministerului de Externe de la Baku.

În textul rezoluției sunt salutate o serie de inițiative globale importante implementate în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, inclusiv desfășurarea unei sesiuni speciale a Adunării Generale a ONU dedicată luptei împotriva COVID-19, desfășurată pe 3 și 4 decembrie 2020, la inițiativa președintelui Azerbaidjanului.

Totodată, transmite agenția Azertag, în document este exprimată o îngrijorare serioasă cu privire la distribuția inegală a vaccinurilor COVID-19 între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, subliniindu-se că acesta este unul dintre principalii factori care împiedică implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În acest context, toate guvernele, companiile private și alți actori sunt îndemnați să ia măsuri concrete pentru a asigura un acces egal, în timp util, universal și la prețuri accesibile la vaccinurile împotriva COVID-19.

Toate statele sunt chemate să coopereze în scopul eliminării barierelor inutile în calea exportului de vaccinuri COVID-19, a producției și a distribuției eficiente a vaccinurilor.

Secretarul General ONU urmează să prezinte un raport privind implementarea acestei rezoluții la următoarea sesiune a Adunării Generale.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?