Gazul azer ar putea să devină o sursă alternativă pentru Moldova în condițiile când statul nostru depinde sută la sută de gazul rusesc? Mai multe guverne de la Chișinău au abordat acest subiect în discuțiile bilaterale cu partea azeră, iar subiectul așa și nu s-a materializat într-un proiect concret. Recent, Președintele Parlamentului Igor Grosu a efectuat o vizită oficială în Azerbaidjan, iar printre subiectele abordate a fost și posibilitatea conectării Moldovei la gazul azer, scrie politik.md
Totodată, o importantă delegație guvernamentală a Republicii Azerbaidjan dar și reprezentanți ai unor companii din domeniul energetic azer s-a aflat la Chișinău. Părțile au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul economic și în vederea fortificării unor proiecte din sectorul energetic ca o posibilă alternativă la gazul rusesc.
Mai mulți experți de la Chișinău spun că accesul Moldovei la gazul azer va fi problematic, iar un calcul economic ne arată că acest proiect de alternativă nu ar fi fezabil, spune expertul Roman Chircă. El a evidențiat mai multe riscuri în cazul în care Moldova ar fi conectată la conducta care transportă gazul din Azerbaidjan.
„Un impediment ar fi costurile mari de transport, implicit prețul, poate mai ieftin decât de la Gazprom, dar nu cu mult. O altă problemă ar fi volumele mici de gaz care sunt transportate prin conducta TANAP circa 11 miliarde de metri cubi, care și așa sunt suprasolicitate din motiv că mai multe state coparticipă la acest proiect energetic regional.
Intrarea Moldovei pe acest gazoduct ar fi pentru statele beneficiare un sacrificiu. Ele vor trebui să aloce din propriile volume peste 1 miliard de metri cubi anual pentru Moldova, iar renunțarea treptată a Europei de la gazul rusesc ar pune o presiune și mai mare pe gazoductul care transportă combustibil din Azerbaidjan”, a precizat Roman Chircă.
Discuții despre creșterea furnizărilor de gaze azere s-au accentuat în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Autoritățile de la Bacu au declarat că iau în calcul creșterea capacității gazoductului TANAP la 20 de miliarde de metri pentru aprovizionarea Balcanilor de Vest și a Europei Centrale.
Conducta TANAP pornește din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan, trece prin Georgia și Turcia și se unește la granița grecească cu conducta TAP, care transportă gaze naturale azere în Europa prin Albania și Italia.
Furnizorul azer a lansat mai multe propuneri cu privire la conectarea altor conducte din Balcani la conducta TAP, fiind prezentate și scenarii de extindere a acesteia. Moldova ar putea să se regăsească și ea pe lista extinderii conductei pentru că țara noastră consumă un volum relativ mic de gaze comparativ cu statele din regiune.
Sursa: politik.md