Hirvna – doar un ban: ”Rușine tuturor “bancherilor” noștri, care s-au adeverit a fi mici la suflet”

Hirvna – doar un ban: ”Rușine tuturor “bancherilor” noștri, care s-au adeverit a fi mici la suflet”

Ceea ce fac băncile noastre cu hrivna Ucraineană se numește jaf, asta e reacția economistului Veaceslav Ioniță la deciziile bancherilor cu active în țara noastră, care au afișat prețuri de un ban pentru o hrivnă ucraineană, în vreme de război și profitând de valul de refugiați care vin în Moldova, fugind de războiul din Ucraina.
Rușinea noastră Națională! Cea ce fac băncile noastre cu Hrivna Ucraineană se numește jaf, care pe timp de război se sancționa cu pedeapsă capitală. Sper că BNM, azi, nu mai târziu, va face uz de dreptul său să instituie reglementări speciale. Așa ceva nu trebuie admis nici sub o formă. Rușine tuturor “bancherilor” noștri, care s-au adeverit a fi mici la suflet. Să nu uitam isprava lor”, reacționează Ioniță.

Menționăm că băncile au afișat un curs valutar rușinos, adică câte un ban pentru o hrivnă ucraineană, profitând de oamenii din Ucraina. Asta se întâmplă în timp ce oamenii simpli și diferiți agenți economici adună bani, produse alimentare și haine pentru refugiații din Ucraina.

Oamenii au ripostat pe rețelele de socializare, fiind profund dezamăgiți și revoltați de acțiunile bogaților bancheri cu suflet mic.

Banca Națională a Moldovei lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne.

Potrivit băncii centrale, în acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi transportate în Ucraina pentru a fi convertite în valută liber convertibilă.

„BNM întreprinde măsuri sporite de supraveghere a activității unităților de schimb valutar care, conform legii, stabilesc în mod independent cursul de cumpărare și vânzare a valutelor, având obligativitatea de a respecta prevederile legale”, precizează BNM.

Între timp, BNM face apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul R. Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

Dosar Media

Ai o noutate?