FOTO//Memoria lui Heidar Aliev a fost onorată în Moldova – eveniment la Ambasada Azerbaidjanului

Foto: Memoria lui Heidar Aliev a fost onorată în Moldova – eveniment la Ambasada Azerbaidjanului 

La Ambasada Azerbaidjanului a fost organizată o ceremonie prin care i s-a adus un omagiu fostului președinte și lider național azer Heidar Aliev, de la decesul căruia s-au împlinit 18 ani duminică, 12 decembrie.

Participanții la eveniment au depus flori la monumentul lui Heidar Aliev din fața sediului ambasadei.

La ceremonie au participat un angajat al Ambasadei Turciei la Chișinău, oameni de afaceri și cetățeni, membri ai Congresului Azerilor din Moldova (CAM), mulți azeri, reprezentanți ai comunităților etnice din Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Azerbaidjanului.

În primul rând, ambasadorul Gudsi Osmanov a vorbit despre viața și activitatea liderului național Heidar Aliev, fondatorul Azerbaidjanului modern independent, politicianul de renume mondial, salvatorul poporului nostru”, se arată în comunicat.

„Menționând că Heidar Aliev a fost mereu alături de oameni în cele mai dificile momente pentru poporul nostru, ambasadorul a spus că, anume după ce marele lider a venit la putere în Azerbaidjan, a început o perioadă de stabilitate și dezvoltare, au fost puse bazele statalității și au fost efectuate reforme serioase”, menționează sursa.

Ambasadorul Gudsi Osmanov a menționat că „Azerbaidjanul, fondat de marele lider, a devenit un stat lider în regiune datorită președintelui Ilham Aliev, un continuator de succes al politicii sale”.

Diplomatul a adăugat că, „urmare a politicii vizionare a președintelui nostru, a forței armatei noastre și a unității poporului nostru, anul trecut toți azerbaidjenii au trăit bucuria victoriei”.

În finalul discursului său, ambasadorul Gudsi Osmanov a menționat că Heidar Alieev va rămâne pentru totdeauna „un om-simbol al edificării Azerbaidjanului modern”.

În discursul său rostit la ceremonie, consilierul Ambasadei Turciei Ozlem Okuyucu a spus că „frăția azero-turcă va dăinui sub sloganul liderului național Heidar Aliev –  „O națiune, două state””.

La rândul său, președintele CAM, Elcin Bairamov, a spus că „Heidar Aliev este o personalitate ce poate servi drept exemplu nu numai pentru poporul azer, dar pentru întreaga lume”. „El i-a unit pe azeri din lume în jurul unei singure idei bazate pe ideologia azerbaidgeană”, în opinia președintelui CAM. Elcin Bairamov „a remarcat că, datorită acestei ideologii, compatrioții noștri care s-au adunat astăzi la Ambasadă și-au transmis valorile național-morale și patriotice tinerei generații”, se arată în comunicatul de presă al reprezentanței diplomatice.

„În încheiere, patriotul și influentul membru al CAM Maarif Rahimov a vorbit despre activitatea marelui lider, care a fost întru binele poporului și al țării noastre, iar compatriotul nostru Makhabbat Ismailov a recitat o poezie dedicată marii personalități politice”, se mai spune în comunicatul de presă.

Ambasadorul Gudsi Osmanov, despre vizitele lui Heidar Aliev în Moldova

În ajun, ambasadorul Gudsi Osmanov a publicat în presa din Republica Moldova un articol consacrat împlinirii a 18 ani din ziua trecerii în Eternitate  a liderului național al poporului azer, Heidar Aliev.

„Heidar Aliev a contribuit întotdeauna la menținerea relațiilor de prietenie între popoarele azer și moldovenesc. În calitate de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS, Heidar Aliev a promovat diverse proiecte economice în Moldova. Și când era președinte al Republicii Azerbaidjan a vizitat oficial Moldova de mai multe ori. Părțile plănuiau să pună în aplicare multe proiecte comune în diverse domenii. Adevărat, nu tuturor le-a fost sortit să se împlinească, din cauza situației politice instabile de aici. El a remarcat mereu că popoarele noastre sunt foarte asemănătoare: muncitoare, ospitaliere, generoase”, a menționat Gudsi Osmanov în articolul său.

Heidar Aliev (născut pe 10 mai 1923 și decedat pe 12 decembrie 2003) a fost președinte al Azerbaidjanului timp de 10 ani, în 1993-2003. Actualul președinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care exercită funcția din 2003, este fiul său.

Anterior, în iulie 1969, Heidar Aliev a fost ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Azer și conducător al republicii, aflată pe atunci în componența Uniunii Sovietice. El a exercitat aceste funcții până în decembrie 1982, când a fost promovat în postul de adjunct al prim-ministrului fostei Uniunii Sovietice, exercitând funcția până în octombrie 1987. Potrivit datelor de pe Wikipedia, concomitent, Aliev a fost și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCUS. Ca rezultat al unor neînțelegeri, în 1987, Heidar Aliev și-a înaintat demisia și a părăsit Biroului Politic, precum și Consiliul de Miniștri al URSS.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?