Foto: Canva.com

Experți: Ce se va întâmpla în 2021 cu economia Republicii Moldova – prognozele sunt pesimiste

Este cert că pandemia își va lăsa puternic amprenta asupra economiei Republicii Moldova. Despre prognozele pentru 2021 privind situația economică a Republicii Moldova au discutat câțiva experți la emisunea ”Politica ” de la TV8

Expertul economic Adrian Lupușor susține că situația țării e una complicată din cauză că această criză, provocată de pandemia de coronavirus, este suprapusă cu altă criză, cea a secetei. Este evident că economia țării nu parcurge cea mai fericită perioadă în acest an, dar efectele se vor face resimțite în 2021.

”Noi anticipăm că această criză va genera o recesiune mai gravă decât cea din 2009. Această recesiune va lovi cel mai mult în cei cu venituri mici, cei cu salarii medii și joase. Situația pensionarilor și a celor care beneficiază de alocații sociale va rămâne la fel de grea. Cel mai mult vor fi afectați salariații” declară Lupușor.

De aceeași părere este și economistul Veaceslav Negruță. Potrivit lui ”în 2021 abia vor veni efectele economice și financiare ale pandemiei. Vor urma ajustări salariale. Vom intra în viitorul an cu aceste ajustări pentru că oamenii de afaceri nu mai au posibilități să finanțeze același număr de oameni și la nivelul de salarizare cum a fost în 2020”.

Mai mult decât atât, Veaceslav Negruță susține că politica statului de susținere financiară  a oamenilor de afaceri a fost ineficientă. Crezând promisiunilor făcute de autorități, unii antreprenori chiar s-au băgat și mai mult în datorii.

”Pachetele financiare, promise din partea statului ca ajutor, ele au avut niște mecanisme foarte greoaie și întortocheate. Și care i-au băgat pe mulți dintre oamenii de afaceri în noi credite, fiind siguri că statul le va finanța dobânda, iar până la urmă, în toamnă s-a adeverit că oamenii au fost băgați în noi credite fără a avea siguranța că dobânzile vor fi garantate de stat”, afirmă Negruță.

Adrian Lupușor admite că impactul asupra economiei Republicii Moldova va fi unul pe termen lung din mai multe considerente, iar unul dintre acestea ar fi reducerea investițiilor.

”Deja este afectat apetitul investițional, aici sunt riscuri, nu doar pentru anul viitor, dar și pe termen mai lung”.

Potrivit lui, Republica Moldova a intrat în pandemie deja fiind slăbită din perspectiva competitivității, iar situația se va agrava.

Dosar Media

Ai o noutate?