”Dreptul de a citi nu ni l-a anulat nimeni!”- Recomandări #destatîncasă de la jurnalista Aura Revenco

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență până pe 31 mai, în această perioadă autoritățile ne recomandă să stăm mai mult izolați. Iată de ce, redacția Dosar Media a decis să revină la proiectul #destatîncasă.

În fiecare săptămână, lideri de opinie, jurnaliști, politicieni sau oameni cunoscuți, din diferite domenii de activitate, vor veni cu recomandări de cărți, filme sau muzică. Credem că acestea vă vor ajuta să treceți mai ușor peste zilele petrecute în izolare. În plus, așa aflăm și noi ce cărți citesc sau ce muzică preferă oamenii de succes de la noi din țară.

De această dată, cu recomandări numai bune #destatîncasă vine jurnalista Aura Revenco.

În ciuda perioadei complicate pe care o trăim cu toții, fiind într-o permanentă încleștare emoțională și oscilând între „La mulți ani” și „Dumnezeu să-i ierte” pe social media, dreptul de a citi nu ni l-a anulat nimeni! Ni s-a limitat libertatea de mișcare, s-a redus dreptul la studii pentru unii copii fără posibilități, ne este interzis accesul la cultură – teatru și concerte, ne întâlnim cu prietenii rar (și cu grijă, de parcă am făcut o crimă), ne e frică să ne vizităm părinții de teamă să nu le ducem virusul la pachet…

Și-atunci ce ne rămâne de făcut? Să ne refugiem în cărți! Pe lângă faptul că îți permite să călătorești fără să faci un pas, cititul îți mai și reduce stresul și depresia, îți dezvoltă creierul, creativitatea și gândirea critică. Poveștile de viață, istoriile de succes ale unor națiuni și biografiile personalităților ne inspiră să devenim mai buni!

Și cel mai important, picăturile alea de cerneală din cărți ne oferă darul cunoașterii! Iar cunoașterea înseamnă putere, o bogăție spirituală, care în timp se poate transforma într-una materială, care înseamnă trai și viață frumoasă, modernă, ușoară! Altfel, doar supraviețuim…

Haideți să vă vorbesc, pe scurt, despre 5 cărți care m-au marcat!

Cernobîl în miez de noapte, de Adam Higginbotham

După toată informația pe care am aflat-o din paginile cărții, mi-am dat seama cât de puține cunoaștem despre cea mai mare catastrofă nucleară și cât de multe ne-au fost ascunse de regimul sovietic… Secretomania și paranoia erau adânc înrădăcinate, iar cultura complacerii și a subalternilor loiali și lingușitori s-a transmis prin sânge până în zilele noastre.

Citiți și vedeți cum mureau oamenii în chinuri, cum generații întregi au fost afectate de radiații, inclusiv noi.

Chiar și azi, după 35 de ani, în zona Cernobîlului, nivelul de radiații dă peste cap orice dozimetru. Acum încercați să găsiți răspunsul la următoarele întrebări: oare de ce se îmbolnăvesc atât de mulți tineri de cancer? De ce se nasc bebeluși cu leucemie și retinoblastoame dacă ei mănâncă doar țâța mamei?

Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, pe front au fost 2,2 milioane de femei: 225 mii în armata engleză, 500 mii în cea americană, 500 mii la nemți și 1 milion în armata sovietică. Aveau câte 16-17 ani când plecau la război.

Femeile care au luptat, au trăit două vieți: una feminină și alta masculină. Dacă trebuia – cărau câte 4 bombe pe brațe până la avion (400 kg). Dar cel mai des, cărau în spate bărbații, le pansau rănile, le salvau viața, sau îi mângâiau până își dădeau ultima suflare.

„Trebuia să-i spunem fiecărui rănit că-l iubim! Iubirea conservă, crează forță de supraviețuire!”

Manuscrisul lui Zograf, de Val Butnaru

aura revenco 7

Asta căutam de mult timp – o carte care să implice cititorul, să-l pună la lucru și să-i întoarcă imaginația pe toate părțile. Așa cum prăjești un pește pe tigaie.

Rochia roșie, culcușul din copac, dragoste până la alienare mintală, casa de nebuni, crime rupte din tablouri renumite, scene și personaje biblice, religii combinate, ritualuri ultra-ortodoxe (cum aveam să aflu despre hasidimii Gur?), sondaj de sinucidere, plan, contraplan și suspans cât pot duce neuronii! Când îți pare că parcă-parcă s-a descifrat misterul, totul ia o întorsătură neașteptată! Vine povestea din spatele poveștii!

Wilson, de A. Scott Berg

Al 28-lea președinte al Americii a fost irepetabil! Era adeptul autodeterminării naționale și al globalizării democrației: „Favorismele, banii și politica de partid mă plictisesc. Pe mine mă pasionează ideile.”

Wilson a fost cel care a acordat drept de vot femeilor, convingând Senatul în felul următor:

„Fără sfaturile femeilor, suntem înțelepți doar pe jumătate. Avem nevoie de simțul lor moral pentru a prezerva ceea ce este corect, bine și merituos în sistemul nostru de viață, dar și pentru ca să descoperim de ce avem nevoie pentru a ne purifica și reforma.”

Biografia lui, viața politica și personală, au un mare farmec. Ne-ar prinde bine câțiva oameni de așa calibru în fruntea țării: cu gândire strategică, capabili să ia decizii practice, să rearanjeze forțele și să creeze echilibru în societate, să aibă etică politică și să nu înceteze să iubească libertatea!

Privighetoarea, de Kristin Hannah

Privighetoarea spune povestea a 2 surori orfane de mamă, prin prisma cărora aflăm cum a decurs al doilea Război Mondial.

A luptat fiecare în felul ei: Vianne încercând să-și apere familia și să salveze copiii evrei, cealaltă – Isabelle, care nu avea nicio frică, se înrolează în mișcarea de Rezistență ca să-și apere țara. Ea salva piloții englezi prăbușiți și îi trecea Pirineii. Își risca viața, salvând viețile altora.

„Dacă am învățat ceva în viața asta e că: în dragoste aflăm cine dorim să fim, în război aflăm cine suntem…” Finalul m-a emoționat teribil…

Lista mea de recomandări poate fi prelungită cu multe alte cărți care m-au marcat și inspirat:

  • Necredincioasa, de Ayaan Hirsi Ali
  • Pământul făgăduinței, de Barack Obama
  • Exerciții de echilibru, de Tudor Chirilă
  • Povestea mea, de Michelle Obama
  • Acolo unde cânta racii, de Delia Owens
  • 27 de pași, de Tibi Ușeriu
  • Cioran, ultimul om liber, de Andrei Crăciun
  • Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei, de Savatie Baștovoi
  • Vindecarea, de Pavel Chirilă
  • Cum să vorbim în public, de Dale Carnegie

Și pentru ca să promovez cititul și să-mi aduc mica mea contribuție în cultivarea unei generații informate și cu orizonturi lărgite, am creat un canal de Telegram pe care pun recenzii, curiozități istorice și recomandări de carte. Vă invit cu drag: https://t.me/deschideCartea

Citește și:

Recomandări #destatîncasă de la jurnalista Maria Dimineț

Recomadări #destatîncasă de la Ioana Isac, PR manager

Recomandările #destatîncasă ale lui Cătălin Anchidin 

Recomandări #destatîncasă de la Vasile Micleușanu

 

Dosar Media

Ai o noutate?