Recomandări #destatîncasă de la jurnalista Maria Dimineț

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență până pe 31 mai, în această perioadă autoritățile ne recomandă să stăm mai mult izolați. Iată de ce, redacția Dosar Media a decis să revină la proiectul #destatîncasă.

În fiecare săptămână, lideri de opinie, jurnaliști, politicieni sau oameni cunoscuți, din diferite domenii de activitate, vor veni cu recomandări de cărți, filme sau muzică. Credem că acestea vă vor ajuta să treceți mai ușor peste zilele petrecute în izolare. În plus, așa aflăm și noi ce cărți citesc sau ce muzică preferă oamenii de succes de la noi din țară.

Cea care vine cu recomandări în această săptămână este jurnalista Maria Dimineț

Mă dor strămoșii

Prezintă o colecție de interviuri cu reprezentanți a unui nou curent în psihoterapie – psihogenealogia. Potrivit psihogenealogilor, o parte semnificativă a nevrozelor și problemelor cu care ne confruntăm repetă nevrozele și problemele altor membri ai familiei – părinți, unchi, bunici sau chiar strămoși mai îndepărtați. Reiese că multe dintre deciziile pe care le luăm sunt influențate de traumele familiei noastre.

Dar cum se întâmplă asta? Psihogenialogii susțin că evenimentele tragice trec de la o generație la alta prin ”unitatea duală mamă-copil sau printr-o memorie transgenerațională. În perioada intrauterină, copilul visează ce vizează și mama, iar toate imaginile inconștientului matern și familial se vor imprima în memoria viitorului nou-născut”. În acest mod, ajungem să repetăm destinul nefast al unor dintre părinții, buneii și străbuneii noștri.

Ce soluție au psihogenealogii? Primul pas este de a studia arborele genealogic al familiei și de a descoperi traumele ascunse. Urmează să înțelegem cauzele acestora, să-i compătimim și să-i iertăm pe strămoși. Astfel rupem cercul vicios și nu permitem perpetuarea traumelor familiei. ”Un trecut bolnav poate fi vindecat, schimbând modul în care vedem lucrurile. Istoria nu este altceva decât un punct de vedere”. Recomand cartea persoanelor care constată că repetă soarta grea a părinților și buneilor, sau consideră că sunt blestemați. Cu siguranță, vor găsi un răspuns la întrebarea: De ce mi se întâmplă asta?

Puterea prezentului

puterea_prezentului_

Cartea cuprinde un sistem de convingeri conform căruia este benefic să fim ancorați în prezent. Potrivit autorului, obișnuim să trăim în trecut, unde este depozitată multă durere. Și facem asta prin intermediul minții, adică permițând minți să ne controleze, să resuscite toate emoțiile negative din trecut.

”Cea mai mare parte a durerilor omenești sunt inutile, reprezintă consecința neacceptării prezentului. Intensitatea durerii depinde de gradul de rezistență la momentul prezent. La nivelul gândului, rezistența este o formă de a judeca tot ce se întâmplă în viață, iar asta ne determină să fim negativiști”.

Cum învățăm să trăim în prezent?  Să fim observatori ai clipei de acum. Doar observăm ce se întâmplă în jurul nostru, nu judecăm, nu criticăm, nu condamnăm. Trebuie stăvilit imediat orice gând care revine din trecut sau viitor, trebuie să evităm monologul interior. În acest mod, se instalează liniștea interioară, de care avem nevoie pentru a crea, pentru a înțelege ce ne dorim de la viață, pentru a trăi în armonie cu noi înșine și cei din jur.

”Prezența e necesară pentru a deveni conștienți de frumusețea din jurul nostru. Trebuie să lăsăm la o parte bagajul personal de probleme din trecut și viitor, în caz contrar vom privi fără să vedem și vom asculta fără să auzim”.

Recomand cartea persoanelor care suferă de stres, anxietate și invidie, sunt supărate pe propria viață și pe oamenii din jur, obișnuiesc să condamne pe toată lumea pentru suferințele lor.

Omul în căutarea sensului vieții

omul in căutarea sensului vietii

Este scrisă de supraviețuitorul Holocaustului și fondatorul logoterapiei, o formă de tratament a traumelor psihologice prin regăsirea sensului vieții. În opinia psihiatrului, oamenii ajung să se autodistrugă sau să cedeze în fața circumstanțelor dure ale vieții deoarece nu au un sens al vieții.

”Felul în care omul își acceptă destinul și suferința, îi oferă ample posibilități – chiar și în cele mai crunte circumstanțe. Poate să rămână curajos, demn și altruist. Sau lupta amară pentru conservare îl poate face să uite de demnitatea umană și să se transforme în animal. În asta constă șansa omului de a trage foloase din circumstanțele sale de viață sau dimpotrivă de a rata oportunitățile de cucerire a unor valori morale oferite de situații dificile. Forța interioară îl poate ridica pe om de-asupra destinului”.

Potrivit autorului, există trei căi pe care individul poate ajunge la sensul vieții. Prima e reprezentată prin muncă și fapte. A doua se referă la experimentarea unor lucruri sau întâlnirea unor persoane. Cu alte cuvinte sensul poate fi găsit și în iubire, nu doar în muncă. Și a treia cale este de a înfrunta un destin care nu poate fi modificat, de a crește și de a se schimba pe sine, în ciuda circumstanțelor nefavorabile.

Recomand cartea persoanelor care suferă de depresie, boli grave, se află în situații dificile ale vieții, suferă de abuz în viața personală și consideră că și-au irosit viața. Niciodată nu e târziu să ne salvăm, indiferent de circumstanțe, atâta timp cât suntem vii. Dacă a reușit Victor Frankl să supraviețuiască în lagărele naziste, înseamnă că nimic nu e imposibil.

Psihologia mulțimii

psihologia multimilor

Cum mulțimea face exact ce vrea politicul, fără ca să realizeze? Gustave le Bon descrie detaliat, în această carte, tehnicile de manipulare a maselor folosite de politicieni. Potrivit sociologului, pentru început, este livrată o idee. Vorbim despre o afirmație, lipsită de raționament sau dovezi. Cu cât e mai simplă, cu atât e mai credibilă.

Apoi, afirmația este constant repetată, păstrându-se formularea inițială. În acest mod, ideea este absorbită în inconștient și percepută ca un adevăr demonstrat. Iar în scurt timp mulțimea uită cine este autorul ideii și în ce circumstanțe a fost lansată. Ideea percepută în inconștient ca adevăr generează sentimente și credințe care ușor se răspândesc în mulțime.

Tehnica poartă denumirea de contagiune. Contagiunea emoțiilor poate fi realizată de la distanță, sub influența evenimentelor organizate în acest scop. În final, mulțimea face exact ceea ce vrea politicul.

Recomand cartea persoanelor care au tendința să idolatrizeze politicienii, să aibă deplină încredere în ei și obișnuiesc să vadă dușmani în toți acei care nu le împărtășesc simpatiile politice.

Dacă v-au plăcut recomandările Mariei Dimineț, distribuiți acest articol pentru a-l vedea cât mai multă lume. Dacă sunteți pasionat de lectură și credeți că vreți să recomandați câteva cărți bune, scrieți-ne pe adresa dosarmedia@gmail.com.

Dosar Media

Ai o noutate?