Dragoș Vicol, despre securizarea spațiului informațional: ”Am temeri că acest proiect să nu fie politizat, iar libertatea de expresie – încălcată”  

Fostul președinte al Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol a fost solicitat să comenteze inițiativa Guvernului de a crea un consiliu coordonator pentru securitatea informațională. Fostul conducător al audiovizualului se arată sceptic în ceea ce privește funcționalitatea instituției și nedumerit de faptul că o asemenea hotărâre a fost luată peste noapte. 

“Primele tentative de a crea un organ pentru securizarea spațiului informațional a fost cu cinci în urmă. O idee care a fost abandonată. Am temeri că acest proiect să nu fie politizat iar libertatea de expresie încălcată” (…) În 2017 când am preluat mandatul de președinte al instituției se discuta despre ideea creării unui organism pentru securitatea informațională. Ideea de bază al proiectului era că este prea mare libertate de expresie neavizată, în special în domeniul online. Anume astfel doreau să combată dezinformarea. Proiectul a fost abandonat grație mai multor asociații obștești care s-au opus”, susține Dragoș Vicol. 

Noul instrument ar putea deveni o nouă bâtă împotriva lor după modelul Consiliul Coordonator al Audiovizualului care amendează posturile TV care au content rusesc. 

Este evident că această decizie a fost luată ca urmare a situației din Ucraina. Iar sub acoperirea acestei situații de stare de urgență își motivează crearea noului proiect. Această instituție nu are sorți de izbândă. În lipsă de finanțare acesta va deveni nefuncțional” a declarat Vicol.

Dosar Media

Ai o noutate?