Dodon a promis Moscovei că Moldova va achita datoria Transnistriei la gaz, ori de ce rușii i-au sărit în cap Maiei Sandu – Opinie

După ce președintele ales, Maia Sandu, a declarat că Moldova nu va plăti datoria Transnistriei la gaz, rușii au sărit ca arși și au venit cu acuzații în adresa noului șef de stat, pentru care au votat un milion și șase sute de mii de oameni, inclusiv din stânga Nistrului.

Un oarecare Constantin Kosaciov, care este Șeful Comisiei pentru relații externe al Consiliului Federației Ruse, a acuzat-o pe Maia Sandu că nu vrea să-și asume datoria pe care o au separatiștii la gazul natural, nu oamenii, ci regimul neconstituțional de acolo. Întrucât, oamenii din stânga Nistrului plătesc, adevărat că mai puțin, dar oricum achită facturile pentru gazul rusesc. De altă parte însă, regimul de acolo a decis să-și oprească acești bani în interese proprii.

Deși datoria regiunii către Gazprom se ridică la 7,5 miliarde de dolari, regimul neconstituțional nu intenționează să plătească această sumă enormă și nu prea e de înțeles, rațional, ce așteaptă.

Dodon a promis Moscovei că Moldova va achita datoria Transnistriei la gaz

Ori, analizând modul la cât de bolnăvicios au reacționat rușii la declarațiile Maiei Sandu care, de altfel, le-ar face orice șef de stat breaz la minte, este lesne de înțeles că perdantul Igor Dodon, a promis Moscovei că Republica Moldova își va asuma datoria pe care o are regimul necontrolat de la Tiraspol față de Gazprom. Ori, dacă era adevărat ce încerca să îndruge Igor Dodon că, ”Moscova va ierta datoria Transnistriei la gaz”, atunci îi făcea acest cadou în timpul celor patru ani de mandat sau, mai cu seamă, nu reacționa astfel la declarațiile președintelui ales.

Doar că, nu trebuie să uităm, Moscova nu face cadouri, fără să ceară ceva în schimb.  Iată de ce, nimeni nu a crezut în faptul că Federația Rusă va refuza cele 7,5 miliarde de dolari.

Iar dacă e să revenim la cele debitate de Constantin Kosaciov, precum că ”Poziția actuală a noului președinte al Moldovei nu face decât să confirme că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni, iar o astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui expert în mărfuri sau a unui contabil decât a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru restabilirea integrității teritoriale a Moldovei, dacă ar fi venit cu inițiativa opusă – de a prelua cheltuielile de către statul moldovenesc”, atunci ar fi logic să ne întrebăm, de ce nu și-a asumat favoritul Kremlinului, Igor Dodon, acest lucru, în timpul mandatului său? Adevărat! Se temea că lumea îl va lua în furci.

Moldova și-ar putea asuma această datorie, doar în cazul în care, rușii și-ar lua ”bagajele” militare

Președintele Moldova Gaz, Vadim Ceban, deși are o relație bună cu Igor Dodon, dar și cu Moscova, a reiterat de zeci de ori, că banii datorați de transnistreni către Gazprom ar trebui să fie achitată tot de ei și nu de locuitorii de pe malul drept al Nistrului.

Deci, declarații precum că, cetățenii Republicii Moldova, ar trebui să-și asume datoria regimului neconstituțional de la Tiraspol și a grupurilor de interese oligarhice de acolo, o pot face doar cei care nu vor înțelege niciodată contextul și spiritul acestei regiuni. Ori, Moldova și-ar putea asuma această datorie, doar în cazul în care, rușii și-ar lua ”bagajele” militare și ”misiunile” din Stânga Nistrului.

Editorial de A. Țurcan

Notă: Opinia autorului poate să nu coincidă cu opinia redacției.

Dosar Media

Ai o noutate?