socialisti

DOC// Socialiștii revin cu un proiect controversat: anularea legii „anti-propagandă” și mai puține ore de emisie în limba română

Deputaţii PSRM Andrian Lebedinschi, Vasile Bolea şi Bogdan Ţîrdea au înregistrat un proiect de lege în Parlament prin care cer ca volumul de conţinut audiovizual în limba română să fie redus.

Astfel, prin modificarea prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, socialiştii cer anularea aşa-numitei legi „anti-propagandă” adoptată în 2018.

Parlamentarii PSRM propun reducerea duratei zilnice a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune. Totodată, referitor la obligativitatea de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie „de cel puţin 80%” în limba română, deputații socialiști vor substituirea acestora cu „de cel puțin 60%”.

O altă prevedere pe care socialiștii vor să o modifice, se referă la „protecţia confidenţialităţii surselor de informare”.

„Protecția confidențialității surselor de informare se propune a fi completat cu noi alineate, care ar specifica datele care sunt considerate de natură să identifice surselor de informare, norme privind confidențialitatea surselor prin asumarea răspunderii, precum și circumstanțele când se poate dezvălui sursa de informare”.

În aprilie 2019, mai mulți deputați socialiști au fost într-o vizită la Moscova. Atunci, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a promis președintelui Dumei de Stat din Federația Rusă, Veaceslav Volodin, că PSRM va obține anularea legii „anti-propagandă” și confirmarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut atunci de președintele Partidului Socialiștilor pe pagina sa de Facebook.

„În cadrul întrevederii am discutat aspecte legate de cooperarea interparlamentară. Am menționat că, fracțiunea Partidului Socialiștilor susține constant dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Vom obține anularea interdicției de difuzare a posturilor rusești și confirmarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova. Am subliniat faptul că PSRM pledează pentru participarea Republicii Moldova la integrarea Euro-asiatică”, a scris Greceanîi.

Amintim că zilele trecute, tot acești trei deputați socialiști, au propus un proiecte de lege, care prevede oferirea unui statut special limbii ruse.

Citește și: Insistența PSRM de a oferi un statut special limbii ruse a stârnit reacții dure: scopul e pregătirea vizitei lui Dodon la Moscova

Dosar Media

Ai o noutate?