Foto: adevarul.ro

Insistența PSRM de a oferi un statut special limbii ruse a stârnit reacții dure: scopul e pregătirea vizitei lui Dodon la Moscova

 

Socialiștii Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au înaintat în Parlament un proiect de lege care ar oferi un statut special limbii ruse în Republica Moldova. Astfel funcționarii publici din Republica Moldova ar putea fi obligați să ofere informații în limba rusă, dacă li se va solicita acest lucru.

„În scopul protejării și asigurării funcționării limbii ruse, Republica Moldova creează garanțiile necesare pentru păstrarea funcțiilor sale sociale, asigură condițiile necesare pentru utilizarea și funcționarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică”, se arată în document.

Proiectul în cauză prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnicăla alegerea cetățeanului.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

Iar cererile ar urma să fie primite de la cetățeni atât în limba de stat, cât și limba rusă, iar răspunsul trebuie să fie în aceeași limbă cu solicitarea.

Reacții dure – scopul e pregătirea vizitei lui Dodon la Moscova

Acest document a stârnit reacții dure în rândurile politicienilor de la Chișinău. Fostul ministru al Mediului și ex-deputat, afirmă că această tentativă are drept scop pregătirea lui Igor Dodon pentru vizita anunțată la Moscova.

”Socialiștii simt că vin alegerile anticipate și în fugă, după înfrângerea rușinoasă a lui Dodon la prezidențiale vor să “bifeze” două obiective: să pregătească vizita lui Dodon la Moscova, de la sfârșitul lui decembrie, în disperarea dumnealui de a rămâne favoritul rușilor la Chișinău. Speranță deșartă. “Moscova nu crede în lacrimi”, mai ales în lacrimile unor perdanți. Totodată, socialiștii speră să refacă sau cel puțin să cârpească încrederea vorbitorilor de limbă rusă în PSRM, o precondiție politică “necesară” pentru participarea lor la alegeri parlamentare anticipate”, afirmă Valeriu Munteanu.

Fostul ministru al Mediului, afirmă că documentul, care, cel mai probabil va fi votat de către socialiștii și deputații Partidul ȘOR, le va crea probleme funcționalilor din instituțiile de stat, care nu posedă limba rusă, întrucât, o bună parte a generațiilor de după 90 nu posedă această limbă.

”Erau mai mulți petiționari de serviciu, care depuneau tot felul de sesizări în limba rusă. Mereu, dar mereu aceste cereri erau înregistrate și oamenii primeau răspuns, doar că unii primeau răspunsuri în limba română, când funcționarul public nu putea să scrie în limba rusă. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar sunt absolut sigur că adoptarea acestui proiect de lege de către majoritatea PSRM-Șor va ridica funcționarii publici pe baricade blocând astfel activitatea normală a APC și APL. Este un plan țintit al socialiștilor. Unul dintre “cadourile” pe care le lasă președintei alese Maia Sandu”, adaugă fostul deputat liberal.

Solicitată de jurnaliștii redacției Dosar Media, purtătoarea de când a socialiștilor, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție la cele menționate de Valeriu Munteanu.

Amintim că în 2017, deputatul PL Alina Zotea a prezentat o notă prin care s-a constat că, traducerea, redactarea în și din limba rusă a proiectelor de acte legislative introduse în procedura legislativă în Parlamentul Republicii Moldova costă anual peste 1,5 milioane de lei.

Potrivit secretariatului Parlamentului, 10 dactilografi, traducători și redactori fac posibilă traducerea actelor din română în rusă și invers. Anume pentru salariile lor, statul oferă 1,5 milioane de lei.

Ulterior, Curtea Constituțională a admis parțial o sesizare a Partidului Liberal, prin care aceștia au solicitat anularea legii ce prevedea publicarea și în limba rusă a actelor oficiale.

Dosar Media

Ai o noutate?