Foto: facebook/Maia Sandu

Directorul SIS atenționează că Rusia și-a mărit numărul de militari în stânga Nistrului

Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, susține că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna.

În acest context, directorul SIS menționează că din câte cunoaște, protecția munițiilor de la Cobasna este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elementele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Alexandr Esaulenco.

”În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre stânga Nistrului, vorbim de formațiuni militare ilegale, un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), vorbim despre compoziția militară din jurul satului Cobasna”, declară Esaulenco pentru presa din Ucraina.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, i-a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, susținând și că exercițiile efectuate în 25 ianuarie de Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Tranisnistria au încălcat legislația Republicii Moldova și provoacă și mai multe tensiuni în regiune.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, într-o declarație publică, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

”Rusia ar trebui de asemenea să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurați fără consimțământul țărilor respectie, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia”, a spus Stoltenberg prezentând propunerile Alianței pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia.

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia se angajase să-şi retragă integral trupele din Republica Moldova şi Georgia, ca parte a Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Forţele Armate Convenţionale în Europa) şi a Declaraţiei finale a summitului OSCE, dar această promisiune nu a fost niciodată respectată.

Citește și: Maia Sandu, despre un eventual război în Ucraina: ”Cetățenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați…”

Turcan Ana

Ai o noutate?