Maia Sandu, despre un eventual război în Ucraina: ”Cetățenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați…”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, impactul pe care l-ar putea avea asupra Republicii Moldova începerea unui conflict armat în Ucraina. Totodată a explicat ce întreprind autoritățile din țara noastră în acest sens.

”Putem să analizăm declarațiile e care se fac la nivel de țări, la nivel de instituții internaționale și vedem că aceste riscuri sunt foarte mari. Noi sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa, sperăm că vor continua discuțiile și va fi găsită o soluție diplomatică, dar nu putem să excludem și scenariul cel mai prost, scenariul unor acțiuni militare.

Noi suntem obligați și examinăm toate riscurile. Și cele cu probabilitate mică, și cele cu probabilitate mai mar. Respectiv, în analiza riscurilor pe care au făcut-o instituțiile noastre și care se actualizează și în funcție de analiza făcută la nivel internațional. Noi avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste, și pe cele mai puțin proaste, respectiv ceea ce trebuie să facă instituțiile statului în cazul fiecărei opțiuni”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată dacă Republica Moldova este pregătită pentru o asemenea situație, președinta a menționat că acum instituțiile responsabile analizează diferite scenarii și modalitățile potrivite pentru gestionarea lor.

Maia Sandu a declarat că ”Republica Moldova este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni și consecințele ar putea fi dificile pentru țară”. Totuși, președinta a spun să actualmente sunt pregătite mai multe protocoale, astfel ca acțiunile ulterioare să fie coordonate pe intern.

”Aș vrea ca cetățenii să fie alerți, dar nu panicați pentru că eu cred că există șansa unei soluții pe cale diplomatică”, a declarat Maia Sandu, referindu-se la teama pe care unii cetățeni deja și-o exprimă pe rețelele sociale. Solicitată să precizeze ce înseamnă acest lucru, Maia Sandu a explicat că ”oamenii trebuie să cunoască despre existența acestui pericol, să se informeze din surse sigure și să evite a se lăsa manipulați”

Am văzut ma multe personaje politice care încearcă să speculeze și să manipuleze oamenii că Republica Moldova își dorește un război”, a mai adăugat Maia Sandu

Citește și: Directorul SIS atenționează că Rusia și-a mărit numărul de militari în stânga Nistrului

Dosar Media

Ai o noutate?