Presa străină deduce în ultimele zile tot mai des o potențială întrevedere a președintelui rus, Vladimir Putin cu liderul din Ucraina, Volodimir Zelenski. După patru runde de negocieri, ultima fiind la un nivel mai înalt, între șefii diplomației ruse și ucrainene, pare că a bus bazele unei întrevederi și confruntări directe între șefii celor două state aflate în război – una atacă, alta se apără deja a 16-a zi.
Experții aduc în prim plan argumente ce ar face ca Rusia să cedeze, făcând referință la miza inițială a Kremlinului, care spera că armata roșie va prelua controlul în Ucraina în cel mult trei zile sau chiar 24 de ore. Ceea ce a urmat însă, a făcut Rusia să își arate slăbiciunea în această luptă.
Autoritățile ucrainene vorbesc despre faptul că peste 12 mii de militari ruși au murit în această confruntare, totodată o mulțime de vehicule militare au fost distruse.
Ucraina le-a invitat săptămâna trecută pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi recupereze, Kievul susţinând că a luat zeci de prizonieri de la începutul invaziei trupelor ruse.
Când ar putea avea loc întâlnirea Putin – Zelenski?
Președintele Ucrainei a cerut de mai multe ori o întâlnire față în față cu Vladimir Putin. După întâlnire lui Serghei Lavrov și Dmitrii Kuleba, care a avut loc în data de 10 martie în Turcia, ministrul de Externe rus a vorbit și despre o posibilă întâlnire a președinților din Rusia și Ucraina. Serghei Lavrov susține că liderul rus nu refuză o astfel de întrevedere, însă ea trebuie să fie una productivă, nu doar pentru a da bine.
Întâlnirea Putin-Zelenski ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, între 14 și 30 martie 2022, sugerează surse din anturajul președintelui ucrainean, scrie presa din Ucraina.
Într-un interviu acordat publicației germane Bild, Volodimir Zelenski a declarat că:
”Numai prin discuții directe între cei doi președinți putem pune capăt acestui conflict”, a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că e dispus la compromisuri, dar așteaptă același lucru și din partea liderului de la Kremlin.
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri, 11 martie, că discuțiile dintre șefii diplomației ucrainene și a Rusiei au fost productive. Deși a refuzat să ofere prea multe detalii, Putin a specificat că există un progres în dialogul ruso-ucrainean în contextul războiului.
Care sunt cele 6 condiții ale Rusiei pentru încetarea focului. Ce pretenții are Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina
Publicația ucraineană zn.ua a publicat cele 6 pretenții invocate de Vladimir Putin, care condiționează încetarea războiului din Ucraina. Publicația a anunțat că are lista de cerințe ale lui Putin obținute din surse diplomatice de la Kiev.
Printre cerințele lui Vladimir Putin se numără recunoașterea de către Ucraina a independenței republicilor Donețk și Lugansk și oficializarea limbii ruse ca a doua limbă în stat
- Oprirea procesului de aderare la NATO. Statut neutru al Ucrainei. Rusia este gata să devină unul dintre garanți.
- Rusa să devină a doua limbă de stat. Abolirea tuturor legilor care o încalcă.
- Recunoașterea Crimeei ca parte a Federației Ruse de către Kiev.
- Recunoașterea de către Ucraina a independenței republicilor Donețk și Lugansk în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate în prezent de Ucraina).
- „Denazificare”. Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziștilor.
- „Demilitarizarea Ucrainei”. Renunțarea completă la arme ofensive, aici ar putea fi incluse orice tip de arme.
Unele dintre condițiile Moscovei ar putea fi acceptate de Ucraina, dar și Rusia este în situația de a ceda, având în vedere că este nevoită să aducă mercenari sirieni și africani pentru a lupta la minus zece grade în Ucraina, tehnica militară este una învechită, coloare de vehicule au fost bombardate, circa 12 mii de militari ruși au decedat, iar sancțiunile occidentale sugrumă din punct de vedere economic Rusia și face ca țara să devină izolată total de restul lumii.
Zelenski a declarat că e gata să negocieze și să cedeze, însă nu și pământul ucrainean. Liderul de la Kiev a dat de mai multe ori de înțeles că Ucraina ar putea renunța la ideea aderării la NATO, menționând că țara sa nu va sta în genunchi în fața nimănui pentru a fi primită în alianță.
Totodată, experții menționează că Ucraina ar putea să accepte condițiile neesențiale ale Rusie, circa trei la număr, cum ar fi: limba rusă să devină a doua limbă de stat, însă poporul ucrainean va boicota pe parcurs această limbă și anumite efecte nu vor fi, . „Denazificare”. Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste. Rusia fiind în orice caz perdantă în acest război pe care l-a început în dimineața de 24 februarie 2022.
Miracolul Zelenski, opinia publică și al treilea război mondial
În duelul președinților, Putin a capotat irevocabil. Zelenski l-ar fi învins pe mitoman prin knock out chiar și numai pentru că 88 la sută dintre ai lui cred și în el, și în victoria poporului ucrainean. Pentru că adevărul și sinceritatea sunt pe buzele acestui Churchill redivivus.
Numit de președintele Rusiei ”nazist”, ”drogat” și patron al unui ”genocid” în Donbas, președintele Ucrainei a reușit în alocuțiuni istorice nu doar să lămurească cine e agresor și cine își apără nevoile și neamul. A izbutit să-și galvanizeze și să-și mobilizeze nu doar compatrioții, ci și să cucerească inimile unei Europe sceptice, înfricoșate, angoasate, nevrozate și pacifiste. Ba chiar să ralieze la cauza Ucrainei și a democrațiilor practic întreaga lume.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, câștigă până la această oră un alt război – cel informațional, având o campanie mai mult decât excelentă de comunicare de la începutul conflictului, alegându-și cu iscusință chair și reacție față de militarii ruși trimiși la război.
”Dacă voi veniți să ne omorâți, noi ne vom apăra. Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război teribil. Şi Ucraina nu îl vrea. Dar se va apăra atât cât va fi necesar”, spunea Zelenski în una dintre adresările sale publice.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat din nou soldaților ruși. În cel mai recent mesaj video făcut public, Zelenski i-a îndemnat pe soldații ruși să nu aibă încredere în comandanții lor. Președintele ucrainean le sugerează să părăsească teritoriul Ucrainei, întrucât Ucraina va face tot posibilul pentru a-și apăra pacea, pământul și libertatea în fața armatei ruse.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că ucrainenii vor bate inamicul cu propriile sale arme, adică, ”cu tancuri rusești confiscate”.
”Tancurile inamicului, vehicule blindate și munițiile vor fi folosite acum pentru apărarea noastră, pentru viețile noastre, pentru țara noastră. Ce poate fi mai umilitor pentru ocupanți. Vom bate inamicul cu propria sale arme”, a spus Zelenski.
Cine va câștiga războiul ruso-ucrainean?
Într-un final, Ucraina va cunoaște pacea, iar datorită politicii actualei puteri de la Chișinău privind neutralitatea țării, Moldova nu va fi atacată, crede primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, scrie zdg.md
Mircea Snegur susține că Ucraina se confruntă acum cu un război cu Rusia de aceeași natură cu cel care a avut loc în regiunea transnistreană în 1992, „doar că teritoriul nostru e mult mai mic”.
”E un război pe care eu personal îl condamn, de rând cu toți oamenii, mai ales pentru că noi, acum 30 de ani, am trecut printr-un război similar, doar că nu de aceeași intensitate. Este cunoscut faptul că atunci, cercurile ostile de la Moscova i-au înarmat pe separatiști, i-au susținut militar, logistic și economic”, declară primul președinte al Republicii Moldova pentru Ziarul de Gardă..
Mircea Snegur spune că că războiul purtat de Rusia în Ucraina este analog celui din regiunea transnistreană din 1992.
Un expert român face mișto de Putin: ”Aduce sirieni și africani să lupte la minus 10 grade – Putin și Rusia vor pierde, asta e clar”
Expertul român Andrei Caramitru, fiul legendarului Ion Caramitru, menționează că, în condițiile în care Rusia s-a blocat în Ucraina, Putin încearcă 3 mișcări rapide că să deblocheze lucrurile. Primul lucru pe care îl evidențiază Caramitru e că implică în război armata din Belarus.
Totodată, Caramitru fac haz de tactica rușilor, care aduce sirieni și africani pentru a lupta la minus zece grade, fiind obișnuiți cu un alt tip de climă.
”Aduce mercenari din Siria, din trupele lui Assad plus de prin Africa. Asasini brutali – însă clima e total diferită (una e la soare și la cald alta e la minus 10 în zăpadă), inamicul e diferit – nu sunt niște grupări paramilitare prost echipate, ci armata Ucraineană hiper-echipată cu arme moderne. Sunt specializați în lupte urbane în orașele din Siria sau Africa – orașe cu străzi mici și întortocheate nu cu bulevarde mari în care luptele vor fi cu totul diferite și mult mai complicate”, opinează Caramitru.
O altă versiune, dar cea mai periculoasă, analizată de expertul român e că Putin: ”va da cu arme chimice sau biologice, probabil în Mariopol, că să îi forțeze pe cei de acolo să capituleze. Și tot așa, oraș cu oraș. Asta e mai grav și ar trebui să fie o linie roșie pentru UE și NATO, dacă nu ar fi atât de lași”.
”Oricum o luăm, situația lui Putin e disperată. Nu mai are trupe fresh și motivate, a avut pierderi prea mari inclusiv în trupele de elită (de asta aduce aiurea alții). A luat un singur oraș capitală de județ (oblasti) și pierde trupe și generali pe bandă rulantă. Nenorocirea este că mor atâția civili fără vină pentru nebunia unei țări și unui om. Însă, la final, Putin și Rusia vor pierde. Asta e clar”, conchide Andrei Caramitru.
Pericolul unui război nuclear
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, 9 martie, că amenințarea cu războiul nuclear făcută de Vladimir Putin, este ”o cacealma” care îi trădează mai degrabă slăbiciunea.
Volodimir Zelenski spune că Rusia este conștientă de pericolul pe care îl reprezintă declanșarea unei arme nucleare și a catalogat amenințările lui Vladimir Putin drept ”o cacealma”.
”Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune. Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.
Președintele SUA, Joe Biden, a venit cu cea mai dură reacție de la amenințările liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că va folosi arma nucleară pentru a se apăra, chiar asta va pune în pericol omenirea.
Reacția americanilor fac ca lucrurile să se precipite, iar războiul declarațiilor, deocamdată, al marilor puteri aduc multă teamă în rândul omenirii.
“Doar o singură mișcare și vom apăra fiecare centimetru din granița NATO, chiar dacă asta va însemna al 3-lea Război Mondial. Dar el nu se va da în Ucraina”, a spus Biden.
Oficialul a anunțat că a trimis 12.000 de soldați americani la hotarul de Est, România, Polonia și Țările Baltice, în baza Articolului 5, care prevede apărarea țărilor membre NATO.
Rusia va avea de plătit un „cost sever” dacă utilizează arme chimice în Ucraina, a avertizat preşedintele american Joe Biden într-o declarație de presă susţinută vineri la Casa Albă, în care a anunţat noi sancţiuni împotriva Federației Ruse, printre care şi interzicerea importurilor de caviar, vodcă şi diamante, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Declarație penibilă a lui Lavrov, întrebat dacă rușii vor ataca Moldova: Rusia ”nu” vrea să atace alte state, așa cum ”nu” a atacat nici Ucraina
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei conferențe de presă, după negocierile diplomatice pe care le-a purtat cu șeful diplomației ucrainene, Dmitrii Kuleba, că că Rusia ”nu” va ataca alte state, așa cum ”nu” a atacat nici Ucraina. Acesta a fost întrebat dacă rușii vor ataca inclusiv republica Moldova.
Lavrov a declarat că Rusia nu a atacat Ucraina şi a motivat invazia ţării vecine ca o „situaţie care constituia o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse”.
”Nu, nu avem în plan să atacăm alte ţări. Cum nu am atacat nici Ucraina. Aşa cum am explicat de multe ori, în Ucraina a apărut o situaţie care constituia o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse. Iar noi dovezi descoperite în teritoriile eliberate, mai ales în Doneţk şi Lugansk, arată că era planificat un atac asupra republicilor populare chiar luna aceasta”, declară Lavrov..