Azerbaidjanul a repurtat succese importante la Bruxelles – presa de la Baku

Azerbaidjanul a repurtat succese importante la Bruxelles – presa de la Baku

Mai bine de patru ore a durat întâlnirea dintre președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, care a avut loc în seara de 14 decembrie, la Bruxelles, pe final celor doi alăturându-se șeful Consiliului European, Charles Michel.

Aliev și Pașinian s-au aflat la Bruxelles cu ocazia summitului UE – Parteneriatul Estic și acceptaseră încă în noiembrie să discute față-n față la Bruxelles, după discuții telefonice cu șeful Consiliului European.

Portalul azer de informații, analiză și monitorizare Haqqin.az. scrie că, după întâlnire, președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, „a făcut o declarație extrem de consonantă cu poziția adoptată de Azerbaidjan”.

La fel, agenția de știri Report.az titrează că „Poziția corectă a Azerbaidjanului este susținută pe arena internațională”.

 „Redacția haqqin.az a luat cunoștință de această declarație a înaltului oficial european. Fiecare paragraf al documentului reflectă de fapt interesele Azerbaidjanului”, susține portalul.

Sursa menționează că, la începutul declarației sale, președintele Consiliului European „solicită înlăturarea consecințelor conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia” și că „aceasta înseamnă că Bruxelles-ul este de acord cu poziția adoptată de Baku, conform căreia acest conflict este deja istorie și că părțile trebuie să privească spre viitor”.

„Charles Michel solicită semnarea unui tratat de pace trilateral între Azerbaidjan și Armenia. Astfel, Bruxelles-ul își exprimă de fapt sprijinul pentru Baku, care a susținut în repetate rânduri semnarea unui tratat de pace”, scrie portalul, care mai punctează și alte chestiuni în care poziția Baku și cea exprimată de președintele Consiliului European coincid.

„Îndeosebi, în declarație este subliniată problema construcției căilor ferate. În primul rând, aceasta presupune amplasarea unei căi ferate de-a lungul culoarului Zangezur, precum și organizarea controlului de frontieră și vamal pe acest drum pe bază de reciprocitate”, potrivit sursei.

„Astfel, se poate afirma fără echivoc că declarația lui Charles Michel reflectă cerințele și interesele Azerbaidjanului”, conchide portalul azer.

„Un alt succes al lui Aliev” este că „și UE a abandonat formula Grupului Minsk”, comentează analiștii de la Baku.

„Se știe că, după încheierea celui de-al doilea război din Karabah, poziția de principiu a autorităților de la Baku a fost respingerea totală a eforturilor de mediere ale Grupului de la Minsk al OSCE, creat pentru reglementarea situației din Karabah după încheierea primului război. Contrar pozițiilor Erevan-ului și Washington-ului, Bruxelles-ul a susținut așteptarea corectă a conducerii Azerbaidjanului”, susține haqqin.az.

Sursa punctează că în declarația președintelui Consiliului European „n-a fost menționată misiunea și activitățile Grupului OSCE de la Minsk, ceea ce  corespunde pe deplin obiectivelor politice ale președintelui Ilham Aliev”.

Dosar Media a scris anterior că președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a participat pe 14 decembrie la reuniunea Consiliului NATO, la Bruxelles, în cadrul căreia a avut loc „un schimb detaliat de opinii cu privire la cooperarea practică și dezvoltarea cooperării Azerbaidjan-NATO”.

 „Țările membre NATO și-au exprimat încă o dată sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, inviolabilitatea granițelor recunoscute internațional ale Azerbaidjanului”, a relatat presa de la Baku.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a avut și o întrevedere cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după care au susținut o conferință de presă comună.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?