Analiză de Andrei Caramitru: ”Rușii nu au reușit să captureze un sat lângă Kiev, credeți că pot să intre într-o țară NATO?”

Analiză de Andrei Caramitru: ”Rușii nu au reușit să captureze un sat lângă Kiev, credeți că pot să intre în țara NATO?”

”Rusia va pierde și noi suntem în siguranță. Nu știu cât va dura însă nebunia – pot fi ani buni de acum încolo sau să colapseze regimul din Moscova repede. Nu știm. Dar încercați să fiți raționali, nu să înnebuniți de stres”, spune în analiza sa economistul Andrei Caramitru, fiul legendarului Ion Caramitru.

”Și încă ceva – Putin ieri a apărut slăbit și îngrozit. Nu a mai amenințat pe nimeni din NATO cu nimic și a recunoscut public că mor mulți soldați ruși (a promis 60’000 dolari familiilor). Nu ar fi făcut asta dacă nu era sub presiune de la armată. Deci nu e de capul lui, nu poate face ce vrea. Până și Lukoil s-a opus oficial războiului. Dacă azi nu declara legea marțială în Rusia, cum se zvonește, înseamnă că începe să piardă lupta internă la el”.

Armata rusă – slabă

Am citit multe analize făcute de specialiști militari ai NATO despre organizarea și funcționarea armatei rusești. Vă explic mai jos concluziile:

– armata la sol a Rusiei e organizată în BTG-uri (battlegroups) de 800-1000 de oameni. Rusia a trimis vreo 150 de BTG-uri în Ucraina

– BTG-urile funcționează foarte specific. Au mult mai multă artilerie decât armatele NATO. Sunt foarte greoaie (tancuri grele), care se deplasează încet (ei preferă trenul pentru mișcări mai rapide). Au nevoie de o cantitate uriașă de benzină (plus mâncare și muniție,  în fiecare zi, că să se deplaseze)

– În jurul fiecărui BTG, sunt folosiți militari în termen, trupe locale și trupe mobile de tip commando ca să prevină atacurile la sol ale inamicului (își protejează centrul, e normal)

– Tipul de comandă e foarte învechit, de tip URSS. Comenzile vin de sus și nu se discuta, calitatea și moralul trupelor, a soldaților normali, e foarte scăzut (vin din provincii sărace, sunt vai de capul lor). În armata rusă – toți recruțîi sunt bătuți și umiliți de ceilalți la început că să știe cine e șeful și să nu aibă Inițiativă. Cei mai amărâți sunt puși pe convoaiele de aprovizionare.

– Calitatea armelor e slabă (corupție și bătaie de joc mult mai mare decât la noi) . Au foarte puține arme moderne (pentru că alea sunt sofisticate, au nevoie de sisteme electronice de top – ori ei nu sunt în stare nici să construiască mașini simple pentru civili, nu au capacitate de producție și de design – până și Lada lucra cu Renault că singuri nu pot).

Care este strategia pentru a opri această armata conform doctrinei NATO? E fix ce fac ucrainenii – și fac foarte bine (fac cam ceea ce au făcut și finlandezii când s-au bătut cu trupele rusești pe timpul lui Stalin):

– atacă prioritar coloanele de aprovizionare ca să nu ajungă benzină și mâncarea la BTG-uri. De asta vedeți multe coloane arse (sunt în mare parte cele de aprovizionare), tancuri abandonate, soldați ruși care fură mâncare din magazine. De asta coloana aia mare de 30km spre Kiev e blocată.

– Strategie ultra mobilă de tip guerilla care atacă trupele avansate ale BTG-urilor și atacă prin spate în special pe aprovizionare ca să le strice coordonarea. Cu Stinger și NLAW și drone turcești.

Ce înseamnă toate astea:

– Le e foarte greu să avanseze în interiorul Ucrainei pentru că liniile de aprovizionare devin foarte lungi și extrem de vulnerabile. Încă nu au reușit să înconjoare nici măcar Kharkiv care e la vreo 20km de granița cu Rusia.

– este îngrozitor de greu pentru ei, cu structura asta, să poată face lupta urbană. Au trupe de parașutiști și spetznatz însă sunt puțini și sunt pe vehicule ușor de distrus. Și – dacă intră cu BTG-uri în orașele mari, fiind foarte lenți, devin ușor de distrus cu Javelin-uri. Deocamdată au luat doar un singur oraș cât de cât mai important (Kerson)

– Cu ce trupe au, este imposibil să controleze teritoriul Ucrainei. Ar avea nevoie de 500’000-1 milion de trupe la sol (nu 170’000 cât au acum)

– Și atunci – fac ce știu mai bine. Trag de pe loc cu artileria (care e imensă) direct în orașe să le facă praf.

Problema deci e așa. Ucraina va rezistă mult și bine și va cauza pierderi uriașe trupelor rusești. Bombardamentele pe orașe se vor intensifica și vor muri zeci de mii de civili. Războiul poate dura ani (așa a zis și Macron ieri). Puțîn încearcă să aducă trupe din Belarus și celalalte țări aliate (Kazachstan, Kirghistan etc), dar pare obligat să facă și conscripție obligatorie în Rusia.  E scenariul Siria la puterea 100.

Deci – în cel mai Rău caz posibil:

–  va dura mult timp cu pierderi colosale în special de civili (și cu foarte multe milioane de refugiați în UE)

– NU are cum să atace la sol o țară NATO, nu are resursele armate pentru așa ceva (deci stați liniștiti, riscul există poate pentru Republica Moldova dar nu acum, peste câteva săptămâni dacă pică Odessa)

– Pe termen lung – e imposibil să câștige Rusia războiul. E mult mai dur și greu decât în Afghanistan, și economia lor e mult mai praf decât atunci, sunt deja în faliment tehnic.

De asta strategia NATO/UE e corectă deocamdată:

– distruge economic Rusia că să nu aibă resurse pentru război și să cauzeze – poate – o lovitură de palat la Kremlin

– Trimite multe Javelin, stinger, NLAW, drone.

– Nu riscă – încă – o intervenție mai directă că să nu riște o escaladare nucleară (acum nu se pune problema, nu are de ce și pe cine să dea bombă atomică Puțîn)

– S-a asigurat de o semi-neutralitate a Chinei (care a recunoscut suveranitatea Ucrainei și au vorbit direct cu Zelensky acum 2 zile).

Întrebarea este ce vom face dacă asistăm în direct la un genocid total pe populația civilă (e foarte probabil – Putin a făcut asta și în Cecenia și în Siria).

Dacă se ajunge la asta e posibilă o intervenție limitată (de exemplu să dăm avioane la Ucraineni sau să fie atacată Infrastructură în Belarus). Însă nu suntem încă acolo – se va pune problema poate peste 2 săptămâni dacă rușii reușesc să încercuiască Kiev și/sau Harikov și civilii încep să moară cu zecile de mii. Probabil, aprobat de Adunarea Generală a ONU, că intervenție limitată umanitară. Chiar dacă se întâmpla asta – nefiind un atac direct pe Rusia – nu există motive pentru escaladare nucleară.

Deci va rog să stați liniștiți – tot aud oameni care sunt în panică totală în România că intră rușii mâine, scot bani de la bancomat, își fac bagajele. Oameni buni – aia nu au reușit să captureze un sat lângă Kiev care e cât Periș și sunt blocați peste tot în Ucraina de fapt, nu au trupe în vest.  Credeți că pot să între în țara NATO care are 2000 de jet-uri de top top în toată Europa? Cu ce? Și dacă declara război, atunci cele 2000 de avioane pot intra să ii distrugă în 24 de ore TOATĂ armata la sol în Ucraina.

Oricum o luăm. Rusia va pierde și noi suntem în siguranța. Nu știu cât va dura însă nebunia – pot fi ani buni de acum încolo sau să colapseze regimul din Moscova repede. Nu știm. Dar încercați să fiți raționali, nu să înnebuniți de stres. 

Și încă ceva – Putin ieri a apărut slăbit și îngrozit. Nu a mai amenințat pe nimeni din NATO cu nimic și a recunoscut public că mor mulți soldați ruși (a promis 60’000 dolari familiilor). Nu ar fi făcut asta dacă nu era sub presiune de la armată. Deci nu e de capul lui, nu poate face ce vrea. Până și Lukoil s-a opus oficial războiului. Dacă azi nu declara legea marțială în Rusia, cum se zvonește, înseamnă că începe să piardă lupta internă la el.

Turcan Ana

Ai o noutate?