Foto: Parlament

Doliu în Parlamentul Republicii Moldova – Valentin Reabțov s-a stins din viață, martor al semnării Declarației de Independență

Consultantul principal al Direcției generale pentru documentare parlamentară a Secretariatului Parlamentului, Valentin Reabțov, s-a stins din viață.  Acesta a activat în cadrul Secretariatului Parlamentului din anul 1990. 

Aproape cinci decenii din viață a dedicat artei traducerii și comunicării interculturale. Măiestria și eleganța cu care a stăpânit resursele limbilor au relevat vocația sa inedită.

Din 1973 până în 1990, a activat în cadrul întreprinderii de stat ”INTURIST”, ocupând diferite funcții: ghid-translator, Șef Direcție turism extern, Șef Direcție al Consiliului republican pentru turism și excursii.

În perioada anilor 1973-1983, lucrând în calitate de ghid-translator, a însoţit turişti din SUA, Canada, Franţa, Polonia, Grecia, România prin toate fostele republici sovietice.

De asemenea, în calitate de traducător de limbă engleză în perioada anilor 1977-1990 a însoțit turiștii sovietici în 20 de state  din Europa, Asia şi Africa.

A activat în cadrul Secretariatului Parlamentului din anul 1990. Pe parcursul celor 30 de ani de activitate în Parlament a efectuat translarea tuturor lucrărilor plenului Parlamentului și traducerea textelor unui număr impunător de acte legislative și a altor materiale ale Parlamentului cu un grad înalt de dificultate și complexitate.

În ultimii ani, a activat în calitate de consultant principal în Direcția pentru lucrările plenului Parlamentului a Direcției generale documentare parlamentară a Secretariatului Parlamentului, fiind apreciat pentru responsabilitatea înaltă, pregătirea profesională, integritatea distinsă, loialitatea și  dedicația  față de instituție.

”Omul din cabina de traducere” a fost martor al semnării Declarației de independență în Parlament, precum și al tuturor transformărilor democratice prin care a trecut instituția legislativă și țara în ansamblu.

Pentru atitudinea conștiincioasă față de serviciul său, integritate profesională și personală, i-a fost conferită Diploma Parlamentului Republicii

Dosar Media

Ai o noutate?