Ai noștri oameni mor – când tot ai noștri guvernează prin experimente. Și totuși cui sunăm dacă avem o situație de urgență și nevoie de ajutor?
Un text scris de Alina Zbancă
Noi chiar suntem pe cont propriu în Moldova și mă tem că securitatea de care avem nevoie devine tot mai limitată. Lipsa de experiență în gestionarea situațiilor de criză la nivel de Guvern și instituții subordonate, costă vieți omenești.
În acest an am fost spectatorii deceselor, care au fost generate de incompetență, indiferență și lipsa de pregătire a instituțiilor statului. Am văzut cum mor polițiști împușcați la Aeroport, am văzut angajați cu epoleți în stare de ebrietate care omoară oamenii pe trasee și mai recent, cum doi cetățeni au murit în mașina blocată de zăpadă, chemând disperat ajutor la 112.
În urma acestor tragedii nici un prim-ministru sau un ministru nu a ieșit să spună: “noi am dat greș, avem o problemă și recunoaștem că…1 2 3. E vina noastră. ”Mereu a fost vina altora, a celor mici evident. ASTĂZI S-au trezit cei de la Guvern după câteva zile și au venit să ceară demisii, să facă anchete și să raporteze câți au mai murit. Adică să lupte iar cu consecințele. MAI arată cu degetul la 112, Guvernul demite conducerea Serviciului și poate conducerea IGSU și cu asta gata. Până la următoarea situație similară s-au spălat pe mâini. Aici probabil e necesar să punctez câteva lucruri tehnice pe care cetățenii trebuie să le cunoască.
1. Moldova se află în Stare de urgență, deja de mult timp. Asta presupune implicarea tuturor serviciilor responsabile de securitate 24/24, mult mai strict, după protocoale clare, stabilite pentru fiecare instituție în parte (Evident, vor spune că ea are altă menire, pe fon de război).
2. Meteorologii au anunțat despre ciclonul care venea spre noi, din timp, iar codul portocaliu a fost un indicator clar pentru Guvern, Ministere și Servicii că va urma o situație excepțională care trebuie gestionată, apriori.
3. Conform protocoalelor, în așa situații se convoacă Comisia pentru situații excepționale și se crează imediat Celula de criză la nivel național și apoi local. Salvatori, polițiști, medici, drumari ș.a. – toți acești oameni primesc clar indicații despre acțiunile care vor urma, totodată se comunică la nivel central, atât recomandări cetățenilor, cât și despre pașii întreprinși de responsabili. Asta presupune conferințe de presă din oră în oră. Așa e în transparență și democrație.
Reiterez, Comisia pentru situații excepționale este convocată înainte, reieșind din informațiile Serviciului hidrometeorologic. ACEST LUCRU NU S-A PRODUS.De ce acest lucru nu s-a întâmplat? De ce Guvernul a tăcut și de ce azi abia Ministrul de la MAI vine să ne spună că el și-a întrerupt vizita la Bruxelles pentru ca să vină să ajute? Serios? Da ce să mai faceți? Să ne spuneți că cetățenii nu-s responsabili, că 112 trebuie să fie în subordinea MAI și că voi ați făcut tot și “asta se întâmplă”? Poate să vă mulțumim frumos pentru efort? ESTE INIȚIAT PROCES PENAL.
Poate într-o zi. “Procurorul va întreba: domnule Recean, domnule Spânu, ați convocat Ședința Comisiei pentru situații excepționale înainte de intemperii, în noiembrie 2023?Răspunsul e clar: Nu am convocat.
”Concluziile le faceți singuri. Mai devreme sau mai târziu, acest caz va fi investigat “pe bune”, doar că UE va da din deget spunând că “regimul asuprește opoziția extraparlamentară”. Sau poate nu. Dar voi înțelegi totuși că miroase a celulă aici și că pentru moartea acestor oameni nu e suficientă demisia unui șef care se pare că a nimerit în contextul comod unora. Adevărul e că în Moldova e o stare de relaxare periculoasă în instituțiile statului, la nivel de management. De acolo de la cap vin toate tragediile. Lipsa de experiență în gestionarea crizelor, arată clar că am pierdut din capacități și devine nesigur să trăiești în Moldova, mai ales dacă vine o ninsoare puternică. E absurd, dar adevărat. Ceva undeva a scăpat de sub control și nerecunoașterea problemei aduce cu ea și alte consecințe. E adevărat, dacă ninge peste o săptămână, Guvernul va acționa diferit, căci deja această tragedie va fi experiență pentru unii. Exact ca la Aeroport. Dar de ce e neapărat să moară oameni ca voi să începeți a acționa cu seriozitate și maximă implicare? Tot ați blamat guvernările anterioare, dar vă amintesc, niciodată nu am avut atâtea pierderi umane, cauzate de incompetența celor care au condus țara înaintea acestor “vremuribune”.
Țin minte ninsoarea din aprilie 2017, a fost mult mai grav și pe întreg teritoriul țării. Nu a murit nimeni și serviciile au fost pe alarmă 24/24. Toată lumea muncea în teren, poliție, armată, toți. Da acum de ce nu? Ce nu ne ajunge? Oameni sau minte?! Domnule Recean, Spânu, Efros, întrebarea mea e retorică, dar, nu aveți remușcări de conștiință?! Dacă Oboroc și Oprea pleacă, cum a plecat și Vasiloi, vom avea mai multă siguranță sau mai puțini țapi ispășitori?! Are IGSU tehnică suficientă, iar 112 lucrează conform unor protocoale stricte.
Nu e asta problema Domnilor cu funcții mari și sentimente de responsabilitate mici. Problema este în lipsa de implicare, reacție și control la nivel superior. Nu duceți oamenii în eroare și fiți sinceri, asumându-vă responsabilitatea. Mai devreme sau mai târziu cineva trebuie să investigheze aceste tragedii conform legii, iar cei care astăzi nu vor să recunoască, vor sta față în față cu adevărul. Aveți grijă de voi, prieteni. Siguranța noastră e doar responsabilitatea fiecăruia.
Acum sigur o să fim mai prudenți și o să cunoaștem că în Moldova e normal să chemi salvarea azi și ea să vine mâine. Condoleanțe familiilor oamenilor decedați.
Bărbăție celor care trebuie să recunoască că au “falimentat”.