Eveniment de amploare la Baku: O seară memorială pentru a marca a 80-a aniversare a lui Muslim Magomayev

O seară memorială organizată de Fundația Heydar Aliyev pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a celebrului cântăreț de operă și pop, compozitor, Artist al Poporului din URSS și Azerbaidjan, Muslim Magomayev, a avut loc la 17 august la Complexul de concerte Green Theatre din Baku.

La eveniment au participat președintele Ilham Aliyev și prima doamnă Mehriban Aliyeva. În cadrul serii comemorative au fost proiectate fragmente care reflectă declarații ale marelui lider al poporului azer Heydar Aliyev despre Muslim Magomayev. Apoi, lucrări din repertoriul lui Muslim Magomayev au fost interpretate de artiști folclorici și artiști de onoare din Republica Azerbaidjan și de interpreți străini renumiți, și au fost proiectate filme video despre acest cântăreț excepțional.

Luând cuvântul în cadrul serii comemorative, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat: “În această dimineață sărbătorim Ziua lui Muslim. Pe frumosul bulevard Caspian, pe fundalul cântecului său de neuitat “Eternitate albastră”, pe care îl iubim cu toții, este construit un monument magnific al lui Muslim, care întruchipează frumusețea, talentul, statura, mândria și demnitatea sa.

De remarcat este  faptul că, la 17 august, în Parcul Național de pe malul mării din Baku a fost dezvelit un monument dedicat cântărețului de renume mondial Muslim Magomayev. La ceremonia de deschidere au participat președintele Ilham Aliyev și prima doamnă Mehriban Aliyeva, precum și personalități din domeniul culturii și artei din Azerbaidjan.

La 12 martie 2020, președintele Ilham Aliyev a semnat un ordin privind perpetuarea memoriei lui Muslim Magomayev, un maestru remarcabil, cântăreț de operă și pop de renume mondial, Artist al Poporului din URSS, care a adus o contribuție valoroasă la îmbogățirea culturii muzicale a Azerbaidjanului.

Autorul monumentului, ridicat pe baza acestui decret, este artistul și sculptorul poporului Omar Eldarov. Monumentul din bronz are o înălțime de 2 metri.

Dosar Media

Ai o noutate?