Foto:tv8

Vladimir Plahotniuc ar fi obținut cetățenia Turciei – în schimbul extrădării profesorilor de la ”Orizont”?

Fostul lider democrat, evadat din țară în vara anului 2019 și dat în căutare internațională, Vladimir Plahotniuc, care s-a aflat în Turcia din august 2020 ar fi primit cetățenia turcă.

Pentru a obține cetățenia turcă, acum este suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250.000 de dolari. Legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni către state străine, prin urmare, este puțin probabil ca organele de drept din Republica Moldova să o poată obține. Se știe că Plahotniuc, aflat la putere în Moldova, s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele turc Erdogan, scrie portalul noi.md.

Despre faptul că Vladimir Plahotniuc ar putea să obțină cetățenia turcă spunea și Renato Usatâi, pe 1 octombrie 2020.

„Plahotniuc nu s-a băgat în Turcia fără garanții serioase. Eu cred că el a negociat cu Erdogan cetățenia prin investiții. Vă dați seama dacă l-au făcut cetățean pe Plahotniuc, el acum poată să stea cu o cigară în Istanbul și să râdă de noi”, comenta Renato Usatâi acum o lună.

Ipoteza e cât se poate de adevărată întrucât, în perioada când Vladimir Plahotniuc avea controlul total asupra instituțiile statului, au fost extrădați profesorii turci de la Liceul Orizon din țară, la solicitarea președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Extrădare care a și fost condamnată la CEDO.

Totodată, în aceiași perioadă, Erdogan a oferit fără echivoc surse financiare colosale pentru reparația Președinției Republicii Moldova, cu care, Igor Dodon, s-a lăudat foarte mult. Dodon s-a mai lăudat și cu relațiile bune pe care le are cu Erdogan de mai multe ori.

Dosar Media

Ai o noutate?