Foto:realitatea.md

Virusolog: Vom trăi cu virusul Covid pe tot parcursul anului 2021

Vom trăi cu Sars Cov-2 pe tot parcursul anului 2021. Singura armă pe care o are acum omenirea este aplicarea măsurilor, spune Giuseppe Ippolito, directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma, specializat în boli infecţioase.

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine și este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito, citat de Corriere della Sera.

Conform acestuia, scopul restricțiilor este tocmai reducerea circulației virusului: Dacă tendința infecțiilor nu poate fi stabilizată, orice efort va fi inutil”.

Întrebat, de asemenea, când vom scăpa de Covid, Ippolito a răspuns:

 „Anthony Fauci, virologul american, a spus deja că va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puțin pentru întregul an 2021, încercând să o ținem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri și tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale ar putea fi disponibile de la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Atunci va fi nevoie să le distribuim și să le facem accesibile pentru întreaga populație a lumii. O sarcină organizațională și logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni”.

Întrebat dacă efectele ar putea fi decisive, Giuseppe Ippolito a răspuns că „orice prevedere poate fi decisivă sau inutilă, depinde de modul în care este aplicată. Se pot adopta cele mai severe restricții, însă dacă fiecare dintre noi nu este total implicat în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult”.

Dosar Media

Ai o noutate?