VIDEO// Renato Usatîi, despre decizia CCM: E o ”ștangă” pentru Maia Sandu, noi mergem după scenariul lui Dodon și Șor

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale, prin care, CCM a declarat inadmisibilă sesizarea PAS cu privire al autodizolvarea Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Astfel, Renato Usatîi menționează că hotărârea Înaltei Instanțe a fost o lovitură pentru președintele țării și echipa sa care mizau pe o decizie favorabilă.

”Trebuie să fie propus un premier pentru care PSRM-ȘOR nu va vota niciodată. Noi nu mai trebuie să mai trimitem interpelări la CCM cu privire la posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Sunt doar două metode constituționale stipulate expres în Constituție. Decizia de azi a fost o ”ștangă” pentru Maia Sandu”, declară Usatîi.

Totodată, Usatâi rămâne pe poziții și spune că una dintre căile legale pentru declanșarea alegerilor anticipate este desemnarea candidaturii sale la funcția de premier, candidatură pentru care nu va vota majoritatea Dodon-ȘOR. Mai mult decât atât, Usatâi menționează că liderul PSRM, Igor Dodon, vrea ca scrutinul anticipat să fie organizat nu mai devreme de luna octombrie.

”Mișcarea de azi a lui Dodon a fost una calculată și bine gândită. Noi mergem după scenariul lui Dodon și Șor pentru că președintele nu a desemnat un candidat la funcția de premier. La întoarcerea de la Bruxelles, Maia Sandu trebuie să înainteze un candidat la funcția de premier, care nu va fi votat de PSRM-ȘOR, ori altul care să fie votat acum, dar demis în primăvară, întrucât Dodon vrea alegeri în octombrie. Nu insist să fiu eu desemnat la funcția de premier, poate există o altă persoană pentru care Dodon și Șor nu ar vota”, mai adaugă Usatîi.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților din PAS, cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Astfel, Curtea Constituțională a preciza că Înalta Instanță ”nu poate proceda la interpretarea unor articole din Constituție, atunci când, Constituția conține într-un alt articol, răspunsul la problema ridicată într-o sesizare sau când există o hotărâre a sa, care epuizează subiectul”.

Totodată, Curtea Constituțională precizează că, atribuția dizolvării Parlamentului, îi revine exclusiv președintelui, însă nu și atunci când de vină sunt alți factori decât Legiuitorul.

”Atât articolul 85 al. 1 din Constituție, cât și hotărârea CCM nr. 31 din 10 noiembrie 1997, conține soluția pentru cauza judecată astăzi. Soluție care nu cunoaște excepție și care nu pretinde interpretări. Atribuția dizolvării Parlamentului, îi revine exclusiv președintelui.  Doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și altor entități publice și actori politici”, declară președintele CCM, Domnica Manole.

Amintim că deputații PAS au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?