Foto: protv.md

PDCM, condus de Ion Chicu, va avea candidatul său la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu, va avea candidatul său la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Biroul Executiv Central al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei s-a întrunit în ședință pentru a decide poziția formațiunii politice în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului ilegal inițiat de președintele țării.

Convocați la Chișinău, membrii Biroului Executiv Central și președinții Organizațiilor Teritoriale PDCM au discutat mai multe opțiuni posibile în contextul alegerilor prezidențiale următoare. Luând act de informația prezentată privind discuțiile purtate de liderii PDCM cu alte formațiuni politice pentru a identifica un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, membrii BEC al PDCM au ajuns la concluzia, că această opțiune în condițiile date nu mai este una optimală. Progresul modest realizat în procesul de identificare/convingere a unui potențial candidat comun, precum și termenii restrânși rămași până la exercițiul electoral prezidențial, reduce substanțial oportunitatea acestei opțiuni, precum și șansele oferite de forțele politice de opoziție poporului nostru de a salva țara de regimul dictatorial antinațional și servil străinilor.

În aceste condiții, Biroul Executiv Central al PDCM a luat decizia de a propune Consiliului Politic Național al formațiunii să identifice și să aprobe un candidat propriu al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Procedura de desemnare a candidatului PDCM pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova va fi desfășurată în strictă conformitate cu calendarul prevăzut de Codul Electoral și documentele statutare ale formațiunii.  

Totodată, membrii BEC al PDCM și-au formulat poziția față de referendumul ilegal inițiat de candidatul PAS la funcția de președinte – Dna Maia Sandu. PDCM susține și va cere desfășurarea unui referendum privind aderarea statului nostru la Uniunea Europeană, în condițiile în care asemenea plebiscite au fost petrecute în marea majoritate a statelor-membre ale UE, adică după finalizarea procesului de negocieri de aderare. Doar în condițiile când poporul cunoaște rezultatul negocierilor de aderare un referendum poate corespunde plenar scopului unui asemenea exercițiu – consultarea opiniei oamenilor. Atunci, când referendumul este inițiat contrar legilor țării, contrar standardelor europene și în condiții de incertitudine privind condițiile de aderare, un asemenea referendum are drept scop doar interesele politice ale guvernării actuale. Reieșind din aceste considerente, PDCM nu va participa în campania pentru desfășurarea referendumului și se va concentra pe promovarea în societate a standardelor și valorilor autentice ale Uniunii Europene – democrație, libertate, bunăstare și supremația legii.

Membrii BEC al PDCM au discutat și alte subiecte referitoare la activitatea formațiunii politice, inclusiv eficiența reprezentanților săi în organele publice locale – primării, consilii locale și raionale. 

Dosar Media

Ai o noutate?