VIDEO//Primele declarații ale lui Andrei Năstase după ce a votat

Andrei Năstase a declarat că are foarte mari așteptări de la scrutinul din acest an deoarece prea multe șanse a ratat Republica Moldova

”Este o zi foarte importantă, îndemn toți oamenii de bună credință din țară și din diasporă să iasă la vot. Să votăm cu încredere pentru o Moldova de mâine, o Moldova educată și sănătoasă din care nu vrei să pleci. O Moldovă în care copiii să fie fericiți și să nu aibă gândul plecării, o Moldovă în care cuvântul e cuvânt, onesitatea e onestitate, pentru o asemenea Moldovă am votat eu și sunt sigur că oamenii vor alege astăzi exact ceea de ce au nevoie, nu ceea ce se spune la televizor sau rețele sociale” a spus Andrei Năstase.

Soția lui Andrei Năstase susține că și-a dat votul pentru un președinte curajos.

”Eu sper că lucrurile se vor schimba în țară. Am votat pentru un președinte și o echipă valoroasă care are un plan bine structurat pentru următorii” spune soția candidatului la funcția de președinte

Astăzi,1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își aleg președintele. Șeful statului – garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor fi gata să primească alegătorii până la ora 21:00.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a înregistrat opt concurenți electorali, dintre care șapte sunt desemnați de formațiuni politice. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidează independent.

Înregistrarea lui Andrian Candu, candidatul Partidului “Pro Moldova”, a fost respinsă după ce autoritatea electorală a identificat mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă.

Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Acesta este cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea Independenței.

Cadrul legal existent oferă posibilitate alegătorilor să sesizeze neregulile observate pe durata campaniei electorale, precum și în ziua alegerilor.

Alegătorii pot sesiza autoritățile electorale și instituțiile abilitate, precum sunt organele poliției și ale procuraturii, în legătură cu inacțiunile instituțiilor de stat și/sau acțiunile concurenților electorali care vin în contradicție cu normele electorale.

Obiect al sesizării pot fi următoarele nereguli:

Coruperea alegătorilor, manifestată prin oferirea de bani, bunuri (produse alimentare și de tutun, băuturi alcoolice etc.), servicii sau alte foloase cu scopul de a influența comportamentul alegătorului.

Implicarea cultelor religioase în campania electorală, prin acțiuni de agitație electorală și/sau susținerea financiară sau materială a candidaților electorali.

Agitația electorală contrară normelor electorale – implicarea în acțiunile de agitație electorală a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, utilizarea bunurilor și a mijloacelor publice (resursele administrative), desfășurarea agitației în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor.

Neraportarea cheltuielilor de către concurentul electoral în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală.

Nereguli în activitatea organelor electorale (biroul electoral al secției de votare, consiliul electoral de circumscripție), inclusiv în ziua alegerilor. Aceste nereguli pot fi sesizate doar de observatorii acreditați de CEC, care au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale și la ședințele organelor electorale.

Nerespectarea regulilor obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 în cadrul activităților electorale desfășurate și organizate de concurenții electorali (purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale, întruniri care nu depășesc 50 de participanți etc.).

Dosar Media

Ai o noutate?