VIDEO/ Declarația Maiei Sandu după ce a votat: Ieșiți la vot, nu vă fie frică de ploaie

Maia Sandu și-a exercitat dreptul la vot. Aceasta i-a îndemnat pe toți să iasă la vot și să nu le fie frică de ploaie.

”Eu am votat pentru un stat care să creeze oportunități de angajare la locuri de muncă de angajare care să creeze locuri de muncă bine plătite, aici acasă. Am votat pentru un stat care să îmbunătățească condițiile de viață în toate localitățile Republicii Moldova. Dar pentru ca aceste lucruri să se întâmple e nevoie să alungăm corupția și incompetența de la Președinție, iar pentru asta ieșiți la vot, nu vă fie frică de ploaie”, a declarat Maia Sandu.

Fiind întrebată ce va face pe parcursul zilei, Maia Sandu a declarat că va fi alături de colegii săi care sunt peste tot în țară și va monitoriza cu mare atenție ce se întâmplă. Candidatul PAS la alegerile prezidențiale a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice încălcare sau abuz pe care îl depistează.

Astăzi,1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își aleg președintele. Șeful statului – garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor fi gata să primească alegătorii până la ora 21:00.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a înregistrat opt concurenți electorali, dintre care șapte sunt desemnați de formațiuni politice. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidează independent.

Înregistrarea lui Andrian Candu, candidatul Partidului “Pro Moldova”, a fost respinsă după ce autoritatea electorală a identificat mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă.

Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Acesta este cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea Independenței.

Cadrul legal existent oferă posibilitate alegătorilor să sesizeze neregulile observate pe durata campaniei electorale, precum și în ziua alegerilor.

Alegătorii pot sesiza autoritățile electorale și instituțiile abilitate, precum sunt organele poliției și ale procuraturii, în legătură cu inacțiunile instituțiilor de stat și/sau acțiunile concurenților electorali care vin în contradicție cu normele electorale.

Obiect al sesizării pot fi următoarele nereguli:

Coruperea alegătorilor, manifestată prin oferirea de bani, bunuri (produse alimentare și de tutun, băuturi alcoolice etc.), servicii sau alte foloase cu scopul de a influența comportamentul alegătorului.

Implicarea cultelor religioase în campania electorală, prin acțiuni de agitație electorală și/sau susținerea financiară sau materială a candidaților electorali.

Agitația electorală contrară normelor electorale – implicarea în acțiunile de agitație electorală a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, utilizarea bunurilor și a mijloacelor publice (resursele administrative), desfășurarea agitației în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor.

Neraportarea cheltuielilor de către concurentul electoral în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală.

Nereguli în activitatea organelor electorale (biroul electoral al secției de votare, consiliul electoral de circumscripție), inclusiv în ziua alegerilor. Aceste nereguli pot fi sesizate doar de observatorii acreditați de CEC, care au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale și la ședințele organelor electorale.

Nerespectarea regulilor obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 în cadrul activităților electorale desfășurate și organizate de concurenții electorali (purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale, întruniri care nu depășesc 50 de participanți etc.).

Dosar Media

Ai o noutate?