Veste bună pentru diaspora! CEC propune ca numărul maxim de buletine la fiecare secție de votare să fie de 10 mii

Comisia Electorală Centrală a aprobat Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta urmează să fie transmis Curții Constituționale pentru validarea scrutinului prezidențial și mandatul Maiei Sandu.

Comisia Electorală Centrală propune ca pentru fiecare secție de votare deschisă peste hotare să fie repartizate zece mii de buletine, în comparație cu plafonul de cinci mii în prezent. Aceasta este una dintre recomandările cu care vine CEC în Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte.

Propunerea de a modifica Codul Electoral vine în contextul solicitărilor masive de buletine de vot de către cetățenii care s-au prezentat la secțiile de votare din străinătate și pentru care numărul maxim de cinci mii de buletine pentru o secție nu a fost suficient.

Înalta Curte urmează să confirme sau nu validitatea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de preşedinte al țării în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă a contestațiilor de către instanţele de judecată, depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Amintim  că la ședința de vineri, 20 noiembrie, aprobarea acestui raport a fost transferată pentru duminică 22 noiembrie, motivul anunțat referindu-se la faptul că redactare lui nu era încă gata. Ședința din data de 22 noiembrie nu a înregistrat numărul necesar de voturi, mai mulți membrii ai administrației electorale lipsind de la desfășurarea ei. Conform legii, deciziile Comisiei Electorale Centrale sunt adoptate cu voturile majorității membrilor săi, adică cel puțin cinci voturi.

 

Dosar Media

Ai o noutate?