Copiii din SUA cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pot face vaccinul anti-COVID produs de Pfizer / BioNTech, a anunțat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Vaccinul este în curs de aprobare și în Europa pentru această categorie de vârstă și ar urma să fie administrat adolescenților din această vară. Un medic pediatru a explicat pentru CNN de ce părinții nu ar trebui să-și facă probleme în ceea ce privește imunizarea copiilor.
Mulți părinți sunt nesiguri în privința vaccinării copiilor, în condițiile în care pe rețelele sociale s-au răspândit campanii de dezinformare privind siguranța vaccinurilor.
Nesiguranță există chiar și în rândul unora dintre părinții care s-au vaccinat, dar nu știu ce efect ar putea avea acest lucru asupra copiilor lor.
Dr. Yvonne Maldonado, care conduce Comitetul pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie, răspunde la principalele întrebăril pe care le pot avea părinții pe acest subiect.
”În calitate de pediatri, nu am fi de acord cu recomandările – chiar dacă acestea provin de la guvern – dacă nu am fi convinși că vaccinurile sunt sigure și eficiente, dată fiind vasta noastră experiență în vaccinarea copiilor pentru a-i menține sănătoși”, a spus ea.
Vaccinul și fertilitatea
Unii părinți citesc pe rețelele sociale că vaccinul ar putea avea un impact pe termen lung asupra fertilității. Deoarece mulți copii ajung la pubertate între 12 și 15 ani, sunt oameni care se tem că vaccinul împotriva COVID-19 va afecta dezvoltarea copilului lor.
Maldonado spune că nu există niciun motiv real pentru astfel de temeri.
”Oamenii spun asta despre fiecare vaccin. Există un grup de oameni care vorbesc despre ceea ce ei numesc „insuficiență ovariană primară” și au atribuit acest lucru altor vaccinuri în trecut. Nu mă mir dacă fac același lucru cu vaccinul anti-COVID”, spune medicul.
„Nu există dovezi în acest moment că acest vaccin va afecta dezvoltarea sau fertilitatea. Este o platformă de vaccin ARNm – intră în celulă și servește drept șablon pentru proteina spike în celula umană – care apoi poate stimula dezvoltarea anticorpilor. Cred că această temere este ridicolă”, adaugă ea.
Efectele secundare
Sunt și părinți care se tem de posibilele efecte adverse ale vaccinurilor asupra copiilor și de faptul că acestea i-ar putea împiedica să meargă la școală.
”La fel ca orice alt vaccin, copiii se pot simți puțin obosiți după imunizare, dar nu cred că va fi o reacție adversă majoră. Mai mult, efectele secundare care apar în mod obișnuit – o durere în braț, poate ceva roșeață la locul injectării, frisoane – ar trebui să dispară în 48 de ore. Dacă o familie se teme că micuții ar putea rata o zi de școală, pot face programarea la vaccin în weekend”, spune medicul.
„Vaccinarea copiilor cât mai curând posibil înseamnă că vor fi protejați mult mai repede”, adaugă Maldonado.
Dozajul pentru copii
Vaccinul va fi administrat copiilor cu vârste între 12 și 15 ani în același dozaj care este făcut în prezent adulților.
„Aceste doze au fost bine studiate pe câteva mii de copii de toate vârstele și greutățile, între 12 și 15 ani. Dozajul a fost analizat foarte atent pentru ca vaccinurile să fie sigure și eficiente”, a explicat medicul.
”Dar, evident, trebuie să vedem dacă doza va fi sau nu diferită la copiii cu vârsta sub 12 ani și asta studiem acum. Pot exista diferențe la răspunsul imun al copiilor mai mici, în primul rând deoarece ei sunt mai predispuși să facă febră mai mare, în general, decât adulții și copiii mai mari. Este posibil să avem nevoie de o doză mai mică pentru copiii mai mici, deoarece răspunsul sistemului imunitar este mult mai robust. Dar aceste studii sunt încă în desfășurare pentru copiii sub 12 ani, deci nu știm încă”, a explicat ea.
Răspunsul sistemului imunitar
Sunt părinți care se întreabă dacă răspunsul imunitar al copiilor, care este mai puternic decât în cazul adulților, ar putea provoca efecte pe termen lung. Maldonado spune că nu este cazul.
”Acesta nu este un vaccin cu virus viu. Nu este derivat din animale, oameni sau chiar din alte virusuri. Este fabricat din acizi nucleici sintetici. Răspunsul imun la vaccin a fost urmărit extrem de atent pentru a ne asigura că nu declanșează o reacție inflamatorie. Nu am văzut acest lucru la niciuna din zecile de milioane de doze care au fost administrate adulților sau adolescenților”, a adăugat ea.