Va fi sau nu demis, mâine, procurorul general suspendat? Reacția avocaților lui Stoianoglo după raportul comisiei de evaluare

Comisia specială care a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a publicat un raport și, conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Rezultatul este considerat „nesatisfăcător”, iar, potrivit legii „cu privire la Procuratură”, asupra căreia, din nou, au fost operate modificări de actuala majoritate parlamentară, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.

Avocații procurorului general suspendat deja au atacat în instanță raportul comisiei de evaluare, a confirmat pentru POLITIK.MD, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu. Dosarul în acest sens a fost repartizat spre examinare la Judecătoria Chișinău.

”Da, am contestat în instanță raportul de evaluare. Trebuie ca instanța de judecată se pronunțe în termeni rezonabili”, a declarat Mărgineanu.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor urmează să se întrunească miercuri, 18 mai, în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit avocatului, după procedură, CSP trebuie să accepte sau să respingă raportul, iar după asta, în baza calificativului, dacă acesta este nesatisfăcător, Consiliul Superior al Procurorilor îi dă dreptul șefului statului să destituie din funcție procurorul general.

”Noi prezumăm că ei vor lua decizii ”corespunzătoare” fără a aștepta decizia instanței. Considerăm că, potrivit legii, actul administrativ se suspendă până la o decizie definitivă a instanței. Ne rezervăm dreptul, în continuare, să atacăm în instanță și hotărârile ulterioare ale CSP…Nu mă aștept la nimic, eu îmi dau seama că ei, (n.r. persoanele interesate cu posibilitate de decizie) vor acționa după propriul scenariu bine stabilit”, a declarat unul dintre avocații procurorului general suspendat, Iurie Mărgineanu pentru POLITIK.MD.

Comisia specială care a evaluat activitatea lui Stoianoglo a înaintat un raport Consiliului Suprem al Procurorilor. Consiliul intenționează să examineze raportul în ședința de mâine.

Amintim, procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General, suspendat de drept, Alexandr Stoianoglo, a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului Superior, ca urmare a formulării unei sesizări de către președintele Maia Sandu.

Turcan Ana

Ai o noutate?