Un președinte de țară recunoaște că s-a înșelat în privința lui Putin:”Credeam că este preocupat de interesele ţării sale”

Un președinte de țară recunoaște că s-a înșelat în privința lui Putin: „Credeam că este preocupat de interesele ţării sale”

Preşedintele ceh Milos Zeman este de părere că ajutorul militar al ţării sale pentru Ucraina trebuie să aibă prioritate în faţa intereselor economice. El recunoaște că s-a înșelat în privința președintelui rus Vladimir Putin, pe care îl admira.

Într-un interviu transmis duminică de postul public de radio, el a subliniat că nu doar Ucraina este ameninţată de invazia rusă. Într-o astfel de situaţie, îngrijorările economice trebuie să treacă în plan secund, iar ajutorul pentru Ucraina nu trebuie slăbit, a spus Zeman, potrivit Agerpres.

În ultimele luni, în Cehia au avut loc proteste repetate împotriva ajutorului militar intensiv al guvernului pentru Ucraina, în contextul creşterii preţurilor la energie şi alimente. Demonstranţii au cerut o poziţie neutră a Cehiei, membră a NATO, şi au fost etichetaţi de politicieni guvernamentali drept susţinători ai preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că au solicitat acest lucru.

Zeman dezaprobă opinia conform căreia guvernul ceh se implică prea mult în Ucraina. În interviul radiofonic, preşedintele ceh şi-a recunoscut propriile erori de judecată, exprimându-şi regretul că s-a înşelat în privinţa lui Putin.

„Am văzut în el un politician pe care nu îl idealizam, dar despre care în orice caz aveam impresia că este preocupat de interesele ţării sale. Însă agresiunea împotriva Ucrainei este împotriva intereselor Federaţiei Ruse. Iar dacă Vladimir Putin nu este conştient de asta, atunci cu atât mai rău pentru ţară”, a spus Zeman.

Dosar Media

Ai o noutate?