Un om de afaceri a ajuns după gratii pentru că ar fi refuzat să-i cedeze afacerea lui Dorin Damir

Dosar cu controverse și grave abateri semnale de avocați. Un bărbat din Dubăsari, pe nume Alexandru Sârghi, a fost condamnat la 18 ani și cinci luni de închisoare pentru că ar fi împrumutat bani de la finul lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

Fostul om de afaceri, Alexandru Sârghi, susținea recent că s-a pomenit cu 14 dosare penale, după ce a împrumutat o sumă de bani de la Dorin Damir, care i-ar fi cerut în schimb să-i cedeze afacerea. Suma s-a cifrat la 150 de mii de dolari, perioada pentru rambursare fiind de un an de zile. Sârghi spune că în momentul scurgerii acestui termen, s-a întâlnit cu Damir, care i-a propus să-i cedeze afacerea în schimbul banilor, lucru pe care Alexandru Sârghi l-a refuzat. Iar ulterior s-a pomenit cu mai multe dosare penale. Mai mult, Sârghi subliniază că, în primii ani de detenție, i s-ar fi propus să ajungă la o înțelegere amiabilă cu Damir.

Deținutul semnalează modul în care i-au fost instrumentate cauzele penale și gafele evidente comise intenționat sau din nepăsare de către procurori și judecători. Inclusiv în baza unor copii neautentificate și a unor acte false, acesta a fost condamnat la 18 ani și 5 luni de pușcărie pentru escrocherie și delapidarea averii străine.

Avocata lui Alexandru Sârghi, Tatiana Tampei, spune că deținutul, clientul său ,,a fost condamnat cu grave abateri de la codul de procedură penală, în baza unor înscrisuri, pe alocuri neautentificate, fie autentificate de către persoane care nu au avut acest drept”.

,,Alexandru Sârghi a fost condamnat cu participarea unei persoane care nici măcar nu are atribuții cu persoana vătămată. Având circumstanțe noi, am depus o cerere de revizuire, în care am cerut instanței de judecată permisiunea de a prezenta probe noi, iar procurorul de caz a respins cererea, acesta nici măcar nu a manifestat interes pentru a verifica situația. La ședința de astăzi, judecătorul ne-a lipsit de dreptul de a prezenta noile circumstanțe, lucru care nu s-a întâmplat. Sperăm ca la o altă ședință de judecată să ne reușească acest lucru. A fost un refuz formal, nu s-a examinat nimic, nici măcar nu s-a chinuit să reflecte în ordonanța de refuz motivele invocate în cererea de revizuire”, menționează avocata Tatiana Tampei.

Alexandru Levinschi, avocatul lui Dorin Damir, afirmă că nu-l cunoaște pe Alexandru Sârghi și califică acuzațiile acestuia drept insinuări.

Menționăm că în prezent Dorin Damir se află în arest preventiv, fiind acuzat de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Potrivit procurorilor, el ar fi comis aceste infracțiuni în anii 2017-2019, când era angajat ilegal în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în Direcția Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații. În acea perioadă, Damir ar fi verificat jurnaliștii și angajații misiunilor diplomatice și ar fi avizat candidații la funcțiile de judecători.

Turcan Ana

Ai o noutate?