Colaj: Dosar Media

”Un necunoscut a anunțat că în sediul CCM ar fi o bombă” – După ce Dodon a amenințat-o, Manole a solicitat pază de stat

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat să-i fie asigurată paza de stat, în contextul mai multor amenințări pe care le-a primit și a atacurilor din partea unor politicieni, după avizul instanței privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

”La baza solicitării au stat mai multe amenințări făcute prin intermediul rețelelor de socializare, dar și declarațiile cel puțin nepotrivite ale unor politicieni, în contextul tensionat al pronunțării Avizului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. De asemenea, în seara zilei de 15 aprilie, o persoană necunoscută a informat, prin intermediul unui apel telefonic, că în sediul Curții Constituționale ar exista o bombă. Toate aceste împrejurări justifică măsura temporară a pazei persoanei Președintelui Curții Constituționale”, se menționează a informat Secretariatului CC, citat de Ziarul de Gardă. Publicația relatează, pe surse, că solicitarea în acest sens a fost făcută săptămâna trecută, iar președintei CC i-a fost acordată pază de stat.

După pronunțarea avizului CC, Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, a anunțat că va cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale, acuzându-i de uzurparea instituției constituționale.

”PSRM califică decizia Curții Constituționale, adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu. Curtea Constituțională a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat”, se arată în declarația socialiștilor.

Dodon califică decizia Curții Constituționale, ca fiind una adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu”, fiind catalogată drept o ”lovitură de stat”.

Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, ai cărei membri, în frunte cu președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, au devenit complici în uzurparea puterii în țară. PSRM cere demisia judecătorilor D. Manole, L. Șova și N. Roșca.

”Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin”, susțin socialiștii.

După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarant că președintele țării, Maia Sandu și Curtea Constituțională, uzurpează puterea în stat, prin forțarea organizării alegerilor anticipate și că Parlamentul ar trebui să exprime vot de neîncredere pentru cei trei judecători de la CCM car au susținut că există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului, președintele Înaltei Instanțe, Domnica Manole a venit cu o reacție.

”Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei”, mai adaugă Manole.

Președintele CCM, menționează că ”politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali”.

”Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, conchide președintele Înaltei Instanțe.

Amintim că Igor Dodon a declarat că socialiștii vor propune să fie aprobată în Parlament o declarații cu privire la uzurparea puterii în stat de către președintele țării și CCM, după modelul celei din 2019.

Totodată, Dodon a adăugat că Parlamentul ar trebui să exprime vot de neîncredere pentru cei trei judecători de la CCM car au susținut că există circumstanțe privind dizolvarea Legislativului.

 

Dosar Media

Ai o noutate?