Ultimă oră! Ne întoarcem în anii 90? Guvernul declară Stare de Alertă în sectorul Energetic – Rezerve avem doar pentru o lună

Comisia pentru Situații Excepționale a declarat stare de alertă în domeniul energetic. Asta după ce contractul de livrare a gazelor a fost prelungit doar până în data de 30 octombrie, la un preț de 780 de dolari.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale stare de alertă în sectorul energetic.

”Starea de alertă impune responzabilizarea instituțiilor statului, mobilizarea acestora și presupune mai multe acțiuni pe care trebuie să le ia furnizorii de energie pentru a depăși criza”, a declarat ministrul Spînu.

Totodată, Spînu a menționat că Republica Moldova mai are rezerve pentru o lună de zile în vederea asigurării securității energetice, însă a evitat să menționeze care este rezerva de stat, făcând referire la secretul de stat.

Totodată, a fost adoptată decizia pentru eloborarea și folosirea păcurei. Astfel, republica Moldova va căuta soluții cu privire la importul de păcură.

”Folosirea păcurei a început de azi. Nu există riscuri ca Termoelectrica să își sisteze activitatea. Vom căuta soluții să cumpărăm și să importăm mai multă păcură”, a subliniat vicepremierul.

Totodată, Guvernul mandatează SA Energocom să discute și să găsească soluții alternative, de cumpărare de gaze de la alți furnizori, fiind deja disponibile căteva oferte. „Ne așteaptă o majorare a prețului la gaze”, a confirmat Spânu.

”Ne dorim un contract pe termen lung, de cel puțin un an de zile. Mâine, voi avea o discuție cu Gazprom, cu detalii voi reveni săptămâna viitoare”, a mai adăugat oficialul.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan nu mai furnizează țării noastre cantitatea de energie electrică necesară din cauza insuficienței de gaz natural. Informația a fost confirmată de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale în care a fost decisă instaurarea stării de alertă în sectorul de gaze naturale.

”Centrala de la Cuciurgan la moment activează mixt, pe cărbune și pe gaz. În discuția pe care am avut-o la acel grup de lucru s-a stabilit că încet, încet va trece doar la consumul de cărbune pentru a limita sau a obține doar volumul strict necesar. Centrală livrează energie mai puțină decât este necesar conforma normelor de până acum. Astfel, pentru că sistemele din Ucraina sunt interconectate, o parte din energie pentru Republica Moldova vine din țara vecină”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

”Prețul de piață, care credem noi nu este un preț corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova. Ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule. Noi credem că este corect ca aceste formule, dacă e cazul, să sufere anumite modificări, însă ele nu pot face o tranziție acum. Nimeni nu poate beneficia de o situație anomalică de pe piață și să impună astfel de condiții. Mâine voi avea o nouă discuție cu Gazprom pe subiectele comerciale – este vorba despre datoriile istorice, care nu au fost rezolvate pe parcursul a peste 10 ani, pachetul energetic și trebuie să discutăm cum ajungem să-l implementăm și care sunt așa-numitele dorințe din partea Gazprom”, mai adaugă Spînu.

Societatea moldo-rusă a explicat că scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz a fost determinată de faptul că Gazprom nu a avut un temei legal pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale în Moldova.

”Din cauza că acordul cu Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, operatorul rusesc nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021”, se menționează într-un comunicat al SA Moldovagaz publicat miercuri.

Premierul Natalia Gavriliță a anunțat după ședința Guvernului că a convocat ședința Comisiei pentru Situației Excepționale a Guvernului pentru a discuta problema aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale.

”Negocierile cu Gazprom continuă, ele nu sunt simple din motive obiective. La nivel global există o creștere fără precedent a prețurilor la gaz. Ne dorim o prelungire a contractului în condițiile care au existat anterior. Partenerii noștri de negocieri au alte cerințe și așteptări. În același timp, ne pregătim de scenarii alternative, care ar implica importul gazelor naturale din surse alternative. Nu se pune problema aprovizionării cu gaz, ci în prețul pe care-l vom plăti”, declară Gavriliță.

Totodată, premierul a menționat că Guvernul va pregăti programe de susținere a persoanelor social vulnerabile.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Turcan Ana

Ai o noutate?