ULTIMĂ ORĂ! Maia Sandu a cerut SIS-ului să asigure prevenirea destabilizării, iar MAI, INSP, IGP și Armatei să nu se lase atrași în jocuri politice

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut declarații după ședința Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căreia s-a discutat despre riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova. Asta după ce majoritatea PSRM-ȘOR i-au oferit vot de neîncredere președintelui CCM, Domnica Manole, dar altor doi judecători constituționali, numindu-l pe avocatul Boris Lupașcu, la Înalta Curte, în locul lui Manole.

Asta deși, conform articolului 137 din Constituție, ”judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei”.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament e foarte grav. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. Am solicitat Armatei Naționale, IGP, INSP, MAI să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale. Am solicitat astăzi să investigheze evenimentele de astăzi sub aspectul uzurpării puterii în stat. Am cerut SIS-ului să asigure prevenirea destabilizării situației din țară. Fac apel la comunitatea internațională să ofere tot sprijinul”, declară președintele țării, Maia Sandu.

Amintim că azi, deputații PSRM-ȘOR au votat o declarație „privind caracterul captiv al Curții Constituționale” urmare a avizului CC din 15 aprilie 2021 privind constatarea circumstanțelor ce justifică dizolvarea actualului Parlament de către șefa statului.

Prin această declarație, socialiștii și partenerii lor de coaliție anunță, în numele Parlamentului, nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale care permite dizolvarea legislativului și exprimă vot de  neîncredere pentru trei judecători constituționali care au votat avizul: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a atacat la Curtea Constituțională două decizii de astăzi votate de majoritatea PSRM-ȘOR. Este vorba de hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte.

Astfel, Înalta Curte urmează să se întrunească în ședință pentru examinarea acestui subiect, însă deocamdată nu se cunoaște exact când se va întâmpla acest lucru – ar fi până la sfârșitul zilei de astăzi, fie săptămâna viitoare.

”Am contestat la Curtea Constituțională cele două hotărâri ale Parlamentului adoptate azi. Am solicitat și suspendarea acțiunii lor. Pentru ca sunt vădit neconstituționale și nu sunt altceva decât o tentativa de lovitura de stat. Este o lovitură de stat din partea Dodon și Șor. Aceste acte urmează să fie anulate”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, comentează situația din Republica Moldova, după ce alianța PSRM-ȘOR au numit un alt judecător la Curtea constituțională, absolut ilegal, potrivit juriștilor.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, diplomatul UE spune că ceea ce se întâmplă astăzi este un atac clar asupra CCM.

”Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”, susține ambasadorul UE.

Ambasadorul SUA la Chișinpu, Dereck Hogan, s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Maia Sandu pentru a discuta despre ameninţările recente la adresa Curţii Constituţionale şi despre tentativa neconstituţională de a submina Curtea Constituţională prin înlăturarea judecătoarei Domnica Manole şi numirea unui înlocuitor ilegitim.

”În plus, nu doar că votul majorităţii parlamentare pentru condamnarea Curţii Constituţionale este ilegitim, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semnal dramatic pentru viitorul Republicii Moldova. Respectarea statului de drept şi a unui climat judiciar independent sunt pietrele de temelie ale democraţiei. Republica Moldova nu trebuie să revină la un climat de frică şi intimidare”, se arată în postarea Ambasadei SUA.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de hotărârea Parlamentului privind adoptarea declarației cu privire la ”recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”, în care se menționează că ”judecătorii CCM constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri”.

”Potrivit articolului 121 (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova”, se arată într-o reacție a Înaltei Instanțe.

Aceste acțiuni ale majorității conduse de pro-rusul Igor Dodon și condamnatul în primă instanță în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor, fugit din țară în iunie 2019, după schimbarea puterii, a făcut ca susținătorii PAS, dar și cei ai lui Renato Usatâi să iasă în stradă.

Astfel, a avut loc un protest spontan în fața Curții Constituționale de la Chișinău.

Amintim că Boris Lupașcu a fost numit astăzi judecător la Curtea Constituțională, acesta a obținut votul majorității ”PSRM-Șor”. Boris Lupașcu este fost procuror, în prezent avocat.

Dosar Media

Ai o noutate?