Alegerile prezidențiale, validate – câți moldoveni au votat

Pentru ca alegerile prezidențiale să fie validate, la scrutinul prezidențial trebuie să participă minimum 33 la sută dintre alegătorii cu drept de vot.

Cifră deja atinsă în jurul orei 16:00. Astfel, scrutinul prezidențial poate fi declarat unul valid din punctul de vedere al participării la vot.

Așadar, până la această oră au votat peste 925 de mii de oameni. Cele mai active sunt femeile, care încă de dimineață au înregistrat o rată de participare mult mai mare. La fel ca și la scrutinele precedente, cea mai activă categorie de vârstă sunt care au între 56 și 70 de ani.

Această categorie este urmată de persoanele care au între 41 și 55 de ani. Însă, la fel ca și la alegerile de până acum, tinerii manifestă un interes scăzut față de alegeri. Astfel, persoanele care au între 18 și 25 de ani se clasează pe ultimul loc, fiind ce circa 7 la sută.

La 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova au loc alegeri prezindențiale. Peste trei milioane de oameni sunt așteptați la urne.

Pentru validarea alegerilor este nevoie de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot) .

Acum patru ani, prezența la vot, în primul tur al prezidențialelor a fost de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

 

Dosar Media

Ai o noutate?